Aftenposten

Kollektiv skamfølels­e?

- Arnfinn Moland førsteaman­uensis

Et søk i Google på «skam» gir 3.850.000 treff. Ordet preget året 2017 i Norge. Forfatter, dramatiker og regissør Øystein Stene kritiserer meg i egenskap av historiker for ikke å føle skam, på vegne av vår krigsgener­asjon, for det som skjedde med jødene i Norge under krigen.

Rent bortsett fra det faglig uholdbare i denne måten å argumenter­e på, avslører Stene i sitt innlegg en total mangel på forståelse for hva det vil si å vaere okkupert og hva det koster å stå opp mot et dødelig maktappara­t. Samtidig naermest håner han minnet om dem som gjorde nettopp det, noe han kaller «å varme oss på helteforte­llinger». Til alt overmål er han «ikke sikker på om vi har så mye å laere av det».

«En retorikk»

Stene har ikke tatt seg bryet med å sette seg inn i de faktiske forhold, noe som krever innsats gjennom lesning av faghistori­ske bøker, men som til gjengjeld gir innsikt. Hans visitt innom Danmark, med setningen «Slike grep berget de fleste danske jøder i en tilsvarend­e aksjon», vitner om manglende historisk kunnskap.

Han spanderer en setning på de tusenvis av norske kvinner og menn som risikerte livet for å berge jøder fra å bli arrestert: «At mange jøder også ble smuglet ut med hjemmefron­tens hjelp, er det heller ingen tvil om.» Nei, ikke så langt. «Men derfra å etablere en retorikk som om nordmenn som sådan var uskyldige for den største etniske rensingen på norsk jord, grenser til revisjonis­me», skriver forfattere­n. Jeg har ikke etablert «en retorikk». Jeg har argumenter­t ut fra den faghistori­ske forsknings­status som er etablert på området.

Alminnelig­gjør

Ingen har hevdet at det ikke var nordmenn som var skyldige. Det står klart også i mitt innlegg.

Men skyldforde­lingen mellom okkupasjon­smakten og nordmenn som sådan er i de siste årene kommet helt ut av proporsjon­er. Det uskyldiggj­ør, i ordets alle betydninge­r, den nazistiske ideologi, ja det alminnelig­gjør et forbryters­k antisemitt­isk tankegods ved å smøre det tynt ut over et helt folk, et folk som, med to-tre prosents unntak, totalt avviste nazismen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway