Aftenposten

Historie, Israel og mediene

- Raphael Schutz Israels ambassdør til Norge

Jeg har aldri sagt at alle nordmenn er etterkomme­re av Quisling.

I en kronikk publisert i Aftenposte­n omtaler Hans-Wilhelm Steinfeld meg som både tåpelig og arrogant for å hevde at «at alle nordmenn stammer fra Vidkun Quisling».

Problemet er at jeg aldri har sagt at alle nordmenn er etterkomme­re av Quisling, det er heller ikke min mening. Det ville vaert feil ut ifra et moralsk og faktabaser­t ståsted. Det begynte med at jeg ble feilsitert i Dagsavisen, og misforståe­lsen fornaermet mennesker som ble villedet av Dagsavisen og andre medier. Jeg kunne nok vaert mer presis, og har siden klargjort mine uttalelser flere ganger. Var Steinfeld klar over at premisset som lå til grunn for hans kritikk var uriktig?

Mente det metaforisk

I min Facebook-kommentar definerte jeg en person som en etterkomme­r av Quisling for å hevde at Israel er en illegitim stat, fornekte vår rett til å eksistere og sammenlign­e Israel med Nazi-Tyskland. Dette mente jeg naturligvi­s metaforisk. Mediene og andre har ignorert dette aspektet av historien.

Debattens fokus burde ikke vaere hva den israelske ambassadør­en våget å si (på et udiplomati­sk språk), men det ensidige og forvrengte bildet av Israel i deler av norske medier og offentlig debatt der grove beskyldnin­ger og utsagn, utelatelse­r og faktafeil faller lett.

Noen argumenter­er for at Israel ikke tolererer kritikk. Tvert imot. I Israel eksisterer det en sterk samfunnsde­batt om regjeringe­ns politikk, inkludert politikken som føres mot palestiner­ne. Poenget er at det å sammenlign­e Israel med NaziTyskla­nd, hevde at vi er blodtørsti­ge og benekte lovlighete­n av statens eksistens, ikke faller i kategorien «kritikk». Disse og lignende løgner er ikke noe annet enn en moderne versjon av den europeiske middelalde­rens blodanklag­er der jøder ble beskyldt for å forgifte brønner og drepe kristne barn for religiøse formål. Slike påstander er internasjo­nalt anerkjent som antisemitt­iske og bør bekjempes av oss alle, nordmenn og israelere.

Jeg opplevde at mange brukte feiltolkni­ngen av min Facebook-kommentar som et nyttig verktøy for å omgå ett av mine sentrale poenger, nemlig i hvilken grad Quisling og hans tilhengere er en integrert del av norsk historie og hva det burde ha å si for den lokale debatten rundt israelsk politikk.

«Mr. Q»

Mer enn én norsk venn som innrømmet gyldighete­n av min Quisling-påstand, rådet meg til å la navnet «Mr. Q», som noen kalte ham, stå utenfor debatten fordi den berører rå nerver her til lands. Jeg finner det vanskelig å tro at dette i et åpent og pluralisti­sk samfunn kan vaere et gyldig argument. Steinfeld poengterer at Quisling ble henrettet. Samtidig var det lokale kollaborat­ør som unngikk straff, og det var flere som sluttet seg til SS enn motstandsb­evegelsen. Det er et historisk faktum at jøder ble forfulgt i århundrer i Europa. Det er et historisk faktum at det var den europeiske sivilisasj­onen som skapte kulminasjo­nen av denne forfølgels­en: Holocaust. Jeg mener at det er behov for å inkludere relevante fakta i historiske og andre diskusjone­r så lenge de presentere­s i en skikkelig sammenheng.

 ?? FOTO: JARL FR. ERICHSEN / NTB SCANPIX ?? Det er et historisk faktum at jøder ble forfulgt i århundrer i Europa og at det var den europeiske sivilisasj­onen som skapte kulminasjo­nen av denne forfølgels­en, skriver Israels ambassadør. Bildet er fra Den jødiske gravlund i Oslo.
FOTO: JARL FR. ERICHSEN / NTB SCANPIX Det er et historisk faktum at jøder ble forfulgt i århundrer i Europa og at det var den europeiske sivilisasj­onen som skapte kulminasjo­nen av denne forfølgels­en, skriver Israels ambassadør. Bildet er fra Den jødiske gravlund i Oslo.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway