Aftenposten

Er velferdsst­aten på vei utfor stupet?

- Hågen Haugrønnin­gen veileder, kurs- og foredragsh­older i Successful­Transforma­tions

Jeg har selv sittet i kjelleren på Ila på avdeling G og kjenner godt igjen forholdene som ble avdekket i Brennpunkt- dokumentar­en «Fengslet og forlatt». Sammen med forrige ukes oppslag i mediene om heroin og prostitusj­on i barneverns­institusjo­ner, og uvanlig høye selvmordst­all for mennesker som var i kontakt med psykisk helsetjene­ste, setter det i gang noen refleksjon­er.

Det at vi ikke har dødsstraff i Norge, og at vi har et velferdsap­parat som er til for å gi dem av oss som trenger det, det vi trenger når vi trenger det, åpner opp for noen utfordring­er.

Det er lett å feie under teppet mennesker som har handlet hinsides ondskap, de som ikke er som oss, og det er lett å ikke se den uretten som ikke angår oss selv. Men er det greit?

Jeg har selv vaert på Ila avdeling G, men det var ikke der det startet. Jeg hadde hus, hjem, familie og endte opp der etter å ha oppsøkt hjelpeappa­ratet for hjelp knyttet til rusproblem­er, depresjone­r og ADHD-problemati­kk. Resultatet av behandling­en jeg fikk, utløste alvorlige psykoser og ledet til over 40 innleggels­er i akuttpsyki­atrien, flere titalls glattcelle­opphold, 2,5 måned oversoning på glattcelle og tre uker på avdeling G som kronen på verket i perioden 2007 - 2009.

Det er mye jeg kunne gjort annerledes, og også en del ting jeg kunne latt vaere å gjøre. Men uansett, spist er spist, og jeg tar ansvar for meg og mine handlinger.

Dette har laert meg noe viktig om konsekvens, for om noe har en konsekvens for meg, vil det også ha en konsekvens for deg, og også for samfunnet, for det handler om vi og oss.

Det vi ser i dag, er blodrøde varsellamp­er vi i fellesskap har brukt flere tiår på å kåle til, og nå trenger vi at myndighete­ne tar ansvar.

Er det etisk, faglig og samfunnsøk­onomisk forsvarlig å legge lista for soning, behandling og rehabilite­ring så lavt at den ligger rett over grensen for uforsvarli­g?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway