Aftenposten

Jeg digger Oslos bysykler. Men hvorfor tar vi ikke bedre vare på dem?

-

Både unge og voksne slenger syklene fra seg eller setter dem tilbake selv om de er aldeles ubrukelige.

Jeg digger Oslos bysykler. Man laster ned en app, betaler noen hundrelapp­er, også har man tilgang på sykler over hele Oslo.

Sammen med venner sykler jeg fra den ene siden av byen til den andre. På sykkel blir veldig store Oslo til lille, herlige Oslo. Vi kommer oss rundt, enkelte ganger til steder vi aldri har vaert, andre ganger til steder vi vet vi skal. Og det uten at vi tukler med miljøet!

Systemet er ikke vanskelig å bruke. Det er stasjoner overalt hvor man kan plukke opp og sette fra seg syklene. Og det er billig. Det er jo helt rått!

Hvorfor ødelegge?

Men likevel er det noen som må ødelegge.

Jeg har sett flere som ikke gidder å ta vare på syklene, som om syklene var deres egne. Både unge og voksne slenger syklene fra seg eller setter dem tilbake selv om de er aldeles ubrukelige.

De som ikke plukker opp etter hunden, de som lar vaere å betale på T-banen, de som sniker i køen og de som slenger fra seg bysyklene ødelegger for alle. Kan det vaere så vanskelig?

Hva om vi hadde klart å bruke byen og bysykler på en god måte? Tenk på alle muligheten­e vi kunne fått til sammen! Vi kunne forbedret kollektivt­ransporten og syklene. Kanskje ville det ikke vaert behov for å kjøre privat bil i Oslo?

Må ta ansvar

EU kåret Oslo til Europas miljøhoved­stad i 2019. Vi må fortsette med det gode arbeidet, og vi har alle et ansvar. Hvis folk bare hadde vaert litt reale, ville det blitt så mye enklere å finne frem til gode og billige måter å komme seg rundt på.

Det er så mye bra på gang, men nå må vi alle skjerpe oss!

 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD ?? På sykkel blir veldig store Oslo til lille, herlige Oslo, skriver Agnes Nordvik (15).
FOTO: JON OLAV NESVOLD På sykkel blir veldig store Oslo til lille, herlige Oslo, skriver Agnes Nordvik (15).
 ??  ?? Agnes Nordvik (15)
Agnes Nordvik (15)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway