Aftenposten

På denne dag

-

1792: Den ukjente ingeniørka­pteinen og komponiste­n Claude Joseph Rouget de Lisle skrev La Marseillai­se (Marseillai­sen). Rouget skal ha skrevet sangen i løpet av en eneste natt, i opphissels­e over nyheten om Østerrikes krigserkla­ering mot Frankrike. To måneder senere vakte sangen enorm begeistrin­g da den ble fremført under en bankett i Marseille. I august samme år brakte frivillige revolusjon­aere med seg sangen til Paris, der den ble sunget under stormingen av Palais des Tuileries. Siden bredte sangen seg som en løpeild over hele Frankrike. I 1795 fikk den første gang status som landets nasjonalsa­ng. La Marseillai­se er det eneste av Rougets verker som huskes av ettertiden. Forfattere­n StefanZwei­g har skildret ingeniørka­pteinens kunstneris­ke raptus i boken Evige øyeblikk (1927). Kapitlet om Rouget baerer tittelen Geni for en natt.

1952: Den såkalte Grauballem­annen ble funnet i en torvmyr i Grauballe ved Silkeborg i Danmark. Myrliket var så godt bevart at en eldre bondekone fra egnen sverget på at hun kjente igjen mannen som «Røde Kristian», en lokal lasaron som hadde forsvunnet sporløst i slutten av 1880-årene. Ved hjelp av karbondate­ring har man imidlertid kunnet fastslå at Grauballem­annen døde omkring år 290 f. Kr. På grunn av surt, oksygenfat­tig vann og lave temperatur­er er myrer svaert velegnede til å preservere bløtt vev.

1986: En eksplosjon i en reaktor førte til at store mengder radioaktiv­t avfall lekket ut fra kjernekraf­tverket i Tsjernobyl i det davaerende Sovjetunio­nen. Sovjetiske myndighete­r var tause om ulykken i naermere tre døgn. I mellomtide­n hadde eksperter ved Forsmarks kärnkraftv­erk i Uppsala län rapportert om ualminneli­g høye radioaktiv­e verdier i atmosfaere­n. Svenskene fryktet først at det dreiede seg om en lekkasje fra deres eget kraftverk, og de 600 arbeiderne ved Forsmark ble straks evakuert. Samme ettermidda­g holdt Sveriges energimini­ster Birgitta Dahl en pressekonf­eranse der hun slo fast at utslippet ikke kunne skrive seg fra et svensk anlegg. Noen timer senere orienterte sovjetmynd­ighetene om ulykken gjennom en kort erklaering i de statlige TV-nyhetene. Atomkraftv­erkulykken i Tsjernobyl er den alvorligst­e i verden til nå. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway