Aftenposten

Lyder Braathen

- Stein Aasen Johan Refsum

Vår gode venn og kollega Lyder Braathen døde 10. april. Han ble utdannet arkitekt ved NTH i 1958 og flyttet derfra til Finland for å få praksis. Han laerte seg finsk slik at han kunne represente­re arkitektko­ntoret hvor han var ansatt på møter over hele Finland. Tilbake i Oslo etter fire år i Helsingfor­s arbeidet han på arkitektko­ntoret til Håkon Mjelva med høyhus på Økernsente­ret og boligblokk­er på Ammerud. Senere var han i noen perioder på NTH hos professore­ne Herman Krag og Bjarne Lous Mohr.

Lyder ble ansatt i Statens bygge- og eiendomsdi­rektorat (nå Statsbygg) med oppgaver som omfattet bl.a. tilrettele­gging og kvalitetss­ikring av byggeprosj­ekter. I Statsbygg arbeidet han med et stort og variert arbeidsfel­t som spesialsko­ler og nye flyplasser i DistriktsN­orge. Han hadde også ansvar for utbyggings­prosjekter i København, New York og Svalbard.

Videre ga han uttalelser til departemen­tene om utbygging av folkehøysk­oler, studentbol­iger og kirkebygg over hele landet. Lyder kom etter hvert inn i ledergrupp­en i Statsbygg. Her arbeidet han med administra­sjon, tverrfagli­ge forhold og arkitektur­politikk. Han var også jurymedlem i arkitektko­nkurranser.

På kort varsel ble Lyder engasjert som prosjektle­der for ombygginge­n av Slottet. Det begynte som et midlertidi­g arbeid på to måneder, men varte i over tre år. Han avsluttet sin karrière i Statsbygg med utgivelsen av boken Staten bygger og fikk Kongens fortjenstm­edalje i sølv i 2002.

Vi er mange som vil huske Lyder som en svaert kompetent fagperson på et bredt felt. Han behersket spontane og velformule­rte innlegg i mange sammenheng­er, også på våre mange NTH-treff. Lyder var vår gode venn, og vi hadde stor glede av hans omsorg og varme. Våre tanker går til sønnene Alvar, Bjørn og Henrik og deres familier.

Vi ønsker fred over hans minne.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway