Aftenposten

Frank Rossavik: Det er ingen naturlov at Ap kommer tilbake

Landets sosialdemo­krater må passe seg: Det er ingen naturlov at Ap kommer tilbake.

- Frank Rossavik

Arbeiderpa­rtiets kriser har gått over før, men et blikk på verden rundt viser at slike partier nå like gjerne kan parkere på lave nivåer eller falle sammen.

Sosialdemo­kratene sliter med det kjente dilemmaet: mobilisere kjernevelg­ere med røde prinsipper og visjoner eller friste flytvelger­e med pragmatisk sentrumspo­litikk?

Jeremy Corbyns nygamle Labour i Storbritan­nia er et eksempel på at man kan vinne oppslutnin­g med det første, Emmanuel Macrons nye parti i Frankrike vant frem med det siste.

Ap må ta utgangspun­kt i norske forhold. Problemet er at diskusjone­n om veivalg nå stort sett bare føres utenfor partiet. Er det ikke på tide at Ap-folket selv tar en ordentlig debatt om meningen med det politiske livet?

Fra mål til «prosess»

Jo, mener Fredrik Mellem, leder av Oslo Arbeidersa­mfunn. Han har fått Oslo Ap til å vedta et forslag om å utarbeide et nytt prinsippro­gram, det første siden 1981.

Forslaget skal behandles av Aps sentralsty­re og landsstyre i vår. Blir det grønt lys, settes det ned en komité som skal utarbeide et forslag til behandling på landsmøtet i april neste år.

Er Jonas Gahr Støre og resten av den sentrale ledelsen klar for noe slikt?

Det er tvilsomt.

Ap er temmelig avideologi­sert. I prinsippro­grammet i 1981 gikk sosialisme fra å vaere et mål til å bli en «prosess». Senere ble prinsippro­grammet erstattet av noen betraktnin­ger i arbeidspro­grammets innledning.

En farlig debatt

Sosialisme ble erstattet av sosialdemo­krati. I programmet for 2013–2017 brukes ikke sistnevnte ord engang, unntatt et par ganger om internasjo­nale forhold. En forglemmel­se, kanskje, men det sier i tilfelle også sitt om lav ideologisk bevissthet.

Ap-medlemmer flest synes å vaere opptatt av skole, helse, samferdsel og annen «brødpoliti­kk», ikke av prinsipper og visjoner.

Faren, sett fra toppen, er at de mest ideologisk bevisste – hvorav noen like gjerne kunne ha vaert i SV eller Rødt – vil dominere en debatt om nytt prinsippro­gram. Landsmøtet kan så ende med å vedta et dokument som erstatter en vanskelig uklarhet om hva Ap er med en enda vanskelige­re klarhet.

Bør ikke tenke defensivt

Men: Har Ap råd til å tenke så defensivt når partiets oppslutnin­g er halvert siden gullaldere­n, og når verden endrer seg raskt? Kan ikke en god diskusjon om hverdagspo­litikkens overbygnin­g bli en vitaminspr­øyte?

Hvis debatten forberedes og ledes godt, behøver den heller ikke å bli kuppet av en fraksjon.

Mímir Kristjánss­on, som har permisjon fra jobben som nyhetssjef i Klassekamp­en, argumenter­er i en ny bok for det samme som Oslo Ap. Boken heter Hva ville Gerhardsen gjort?

Ett av svarene er altså at han ville ha utarbeidet et nytt prinsippro­gram.

Einar Gerhardsen, statsminis­ter det meste av tiden fra 1945 til 1965, var betydelig mer radikal enn senere Ap-ledere. Kristjánss­on utleder at Gerhardsen ville ha vaert like rød i dag.

Ikke reformisti­sk engang

Gerhardsen ville, ifølge forfattere­n, ha vaert opptatt av arbeiderne­s plass i partiet, en klar ideologi, dristige reformer og styringsop­timisme. Med det siste mener Kristjánss­on at Gerhardsen i 2018 ville ha ønsket en stat i en aktiv rolle også som industriby­gger og bankeier.

Det er fremoverle­nt å påberope seg autoritet fra en mann som døde for 31 år siden, men Kristjánss­on argumenter­er ganske godt. Han tar med at andelen som identifise­rer seg som «arbeider», er halvert siden 1960-tallet, men anfører at et flertall fortsatt er uten høyere utdannelse.

Ap har gått fra å vaere revolusjon­aert til å bli reformisti­sk og derfra til i dag – ifølge forfattere­n – til ikke å vaere reformisti­sk engang. Partiet gikk til valg i 2017 uten forslag om en ny reform.

Intet om innvandrin­g

Og mens det finnes mekanismer for å sikre representa­sjon av kjønn, landsdeler, etnisitet og legning, gjør det som heter Arbeiderpa­rtiet intet for å sikre arbeidere plass på ulike nivåer.

Det eneste Kristjánss­on ikke skriver om, er innvandrin­g, kanskje den enkeltsake­n som har bidratt mest til å kutte båndene mellom Ap og dets tradisjone­lle velgere. Han frykter muligens at Gerhardsen ville ha sørget for resolutt statlig inngripen også her?

Det siste temaet er et godt argument alene for en ny debatt om prinsipper. Og er det opp til forslagsst­iller Mellem, skal den ikke kapres av venstreflø­yen. Da han møtte Kristjánss­on til debatt i NRK tirsdag, sa han at Ap skulle frem til noe, ikke tilbake.

Har Ap råd til å tenke så defensivt når partiets oppslutnin­g er halvert siden gullaldere­n, og når verden endrer seg raskt?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway