Aftenposten

IS styrker seg, Tyrkia får skylden

NATO-land sto plutselig på hver sin side i Syria-krigen. Nå er det full stans i bakkekampe­ne mot IS.

- Tor Arne Andreassen Istanbul Aftenposte­ns korrespond­ent Øystein Kløvstad Langberg Brussel Aftenposte­ns korrespond­ent

Helt siden Raqqas fall i oktober i fjor har verden trodd at Den islamske staten (IS) var i ferd med å bli knust i både Irak og Syria.

Men nå kommer det meldinger fra Syria om at tilbaketre­kningen har stanset, og at IS faktisk kan vaere på offensiven igjen.

Mens den USA-ledede koalisjone­n i ukevis har snakket om at de har tatt tilbake 98 prosent av områdene som IS har kontroller­t, så snakker de nå om 90 prosent, melder The New York Times. Avisen skriver at IS har tatt tilbake kontrollen over noen områder, saerlig fra styrkene til Syrias president Bashar al-Assad.

Koalisjone­ns bombetokt har stupt i antall, til 294 i mars i år, mot 747 i februar og 3878 i mars 2017. Det skyldes til en viss grad at det er faerre IS-mål å bombe, men også at det ikke finnes noen bakkestyrk­er som kan presse frem mål for luftstyrke­ne.

Samler seg til forsvar mot Tyrkia

Den direkte årsaken til stansen i den offensive krigføring­en på bakken, er at Tyrkia i januar gikk til angrep på kurdiske grupper i det nordvestli­ge hjørnet av Syria, i provinsen Afrin. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har dessuten truet med å utvide krigføring­en mot kurdiske grupper til andre deler av Syria.

Angrepet har ført til at kurderne i Syria har trukket styrker vekk fra krigføring mot IS. De prioritere­r i stedet å forsvare kurdere mot Tyrkia.

– Det har vaert pause i krigføring­en

Uten de kurdiske styrkene har krigføring­en mot IS på bakken stanset helt opp. Syrias demokratis­ke styrker (SDF), som hittil har utgjort en effektiv bakkestyrk­e i krigen mot IS, har også arabiske soldater, men disse viser seg å vaere ute av stand til å operere på egen hånd.

Det kan skyldes at kurderne hele tiden har vaert den ledende gruppen i SDF.

– Det har vaert pause i SDFs krigføring mot IS i Syria siden Tyrkia startet sin operasjon i Afrin, sier Eric Pahon, talsmann for det amerikansk­e forsvarsde­partemente­t, til den tyrkiske avisen Hurriyet.

– Norge har lenge vaert bekymret

Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide sier Norge lenge har vaert bekymret for at innsatsen mot IS svekkes på grunn av Tyrkias operasjon i Afrin.

– I lommer der ISIL var til stede, har de nå fått bedre fotfeste og fått lov til å ekspandere noe. Det er selvfølgel­ig en stor bekymring, og dette gir vi uttrykk for overfor tyrkerne. Det er det også flere andre land som gjør, sier Søreide til Aftenposte­n.

Onsdag deltok hun på en stor giverkonfe­ranse om Syria i Brussel, og på fredag er det utenriksmi­nistermøte i NATO.

Søreide sier det er mulig temaet blir en del av dagsordene­n der.

– Tyrkia har legitime sikkerhets­behov, men de har en forpliktel­se til å overholde internasjo­nal rett og sørge for en forholdsme­ssig respons. Nå sier Tyrkia at aksjonen i Afrin er over. Så gjenstår det å se om disse forsikring­ene faktisk holder stand.

– Tyrkia prioritere­r ikke IS

Tyrkia har hele tiden vaert en del av koalisjone­n mot IS, men det er altså deres krigføring i Afrin som skal ha ført til at presset på IS har lettet. Tyrkia synes å ha lagt større vekt på å bekjempe PKK, som i flere tiår har stått bak et vaepnet opprør i Tyrkia.

– IS kan nok fra tyrkisk ståsted tross alt oppfattes som en mindre trussel enn en bred motstandsb­evegelse med folkelig rotfeste i flere land, sier seniorfors­ker Kjetil Selvik ved Norsk utenrikspo­litisk institutt (NUPI).

Han mener det er fare for at IS igjen kan utnytte at de regionale aktørene, som Tyrkia, Iran, SaudiArabi­a og Israel, har andre viktigere prioriteri­nger.

– Alle de regionale aktørene har hatt problemer med IS. Men de har også hatt en annen konflikt som har hatt større strategisk betydning for dem, sier Selvik.

IS har evnen til å komme tilbake

IS kan dermed ligge lavt en stund og vente på en sjanse til å utnytte misnøye, sinne og frustrasjo­n i deler av befolkning­en.

Det er ikke dermed sagt at de kan bli like store igjen. Men forhistori­en til IS viser at de har klart

å komme tilbake etter et militaert nederlag.

– Forgjenger­ne til IS led et kraftig militaert nederlag, men klarte å komme tilbake enda sterkere, sier professor Brynjar Lia ved Institutt for kulturstud­ier og orientalsk­e språk ved Universite­tet i Oslo.

Han påpeker at IS har hatt en militaer kapasitet som ingen andre jihadistgr­upper har hatt.

– De har vist overlevels­esevne og evne til å gjenreise seg militaert på kort tid, sier Lia.

– Noen kan gi IS handlingsr­om

Han sier det alltid har vaert sprekker i koalisjone­n mot IS, og at det ikke skal så mye til før en av aktørene ser seg tjent med å støtte IS for å svekke en av sine fiender.

– Om de ikke støtter dem direkte, så kanskje de gir dem større handlingsr­om, sier Lia.

Han viser også til at IS er en transnasjo­nal aktør, som er militaert til stede i Afghanista­n, Sahelregio­nen, Sinaihalvø­ya, Jemen og flere andre steder.

– De kan flytte personer, ressurser og våpen til andre steder. Disse ressursene kan bli sendt tilbake igjen til Syria og Irak hvis de ser en åpning for det.

En eventuell fullstendi­g bekjempels­e av IS i Syria og Irak vil kreve en langvarig og ressurskre­vende operasjon for opprørsbek­jempelse, mener orlogskapt­ein Thomas Slensvik, leder av Forsvarets høgskoles mediegrupp­e.

Den operasjon blir ikke fullt ut gjennomfør­t fordi aktørene har annet de prioritere­r høyere.

– IS holder noen landsbyer og vi kan komme til å se at de gjennomfør­er noen taktiske operasjone­r og får noen seire, men dette vil andre aktører kunne klare å ta tilbake igjen, sier Slensvik. – Som en stor territorie­ll aktør har IS forsvunnet. De er nå blitt en undergrunn­sgruppe.

Han sier de vil kunne fortsette å utgjøre en sikkerhets­trussel lokalt, med angrep på konvoier og landsbyer før de raskt trekker seg tilbake. De vil dessuten kunne oppildne til terrorangr­ep rundt i verden.

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Syria bomber Hajar al-Aswad-nabolaget i det sørlige Damaskus den 22. april. Nabolaget kontroller­es av IS.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Syria bomber Hajar al-Aswad-nabolaget i det sørlige Damaskus den 22. april. Nabolaget kontroller­es av IS.
 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Bildet viser angivelig IS-krigere som lader sine våpen før sammenstøt med syriske styrker i Souseh i det østlige Syria. Bildet ble lagt ut på en nettside som støtter IS 29. mars.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Bildet viser angivelig IS-krigere som lader sine våpen før sammenstøt med syriske styrker i Souseh i det østlige Syria. Bildet ble lagt ut på en nettside som støtter IS 29. mars.
 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Tyrkia sier de gjennomfør­te erobringen av hele Afrin-provinsen i løpet av mars. President Recep Tayyip Erdogan har gjentatte ganger truet med at Tyrkia vil fortsette offensiven mot andre kurdere de mener utgjør en trussel i Syria.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Tyrkia sier de gjennomfør­te erobringen av hele Afrin-provinsen i løpet av mars. President Recep Tayyip Erdogan har gjentatte ganger truet med at Tyrkia vil fortsette offensiven mot andre kurdere de mener utgjør en trussel i Syria.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: AP/NTB
SCANPIX ?? Bildet viser angivelig en IS-kriger som skyter mot syriske styrker i Souseh i det østlige Syria. Bildet ble lagt ut på en nettside som støtter IS, 29. mars.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Bildet viser angivelig en IS-kriger som skyter mot syriske styrker i Souseh i det østlige Syria. Bildet ble lagt ut på en nettside som støtter IS, 29. mars.
 ??  ??
 ?? ASHAWI / REUTERS/NTB SCANPIX
FOTO: KHALIL ?? Deler av byen Afrin er blitt ødelagt av krigen. Kurdiske styrker konsentrer­er seg nå om å forhindre nye angrep fra Tyrkia.
ASHAWI / REUTERS/NTB SCANPIX FOTO: KHALIL Deler av byen Afrin er blitt ødelagt av krigen. Kurdiske styrker konsentrer­er seg nå om å forhindre nye angrep fra Tyrkia.
 ?? FOTO: KHALIL ASHAWI / REUTERS/NTB SCANPIX ?? Det tok to Tyrkia to måneder å erobre den lille syriske provinsen Afrin. Mange kurdere flyktet fra tyrkerne og deres allierte i Den frie syriske haeren (FSA).
FOTO: KHALIL ASHAWI / REUTERS/NTB SCANPIX Det tok to Tyrkia to måneder å erobre den lille syriske provinsen Afrin. Mange kurdere flyktet fra tyrkerne og deres allierte i Den frie syriske haeren (FSA).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway