Aftenposten

Kronikk debatt

- Per Tronsmo

Det foregår for tiden en opphetet og politisert debatt om ytringsfri­het i Oslo-skolen. Anine Kierulf belyser saken (Aftenposte­n 21. april) fra et juridisk perspektiv. Vi trenger flere perspektiv­er. Her er et ledelses- og arbeidsgiv­erperspekt­iv.

Ansvaret for helheten

Da Simon Malkenes opptrådte på Dagsnytt Atten må jeg innrømme at jeg «hoppet i stolen» og tenkte: Jeg håper at dette får et etterspill, og at saken vil bli godt belyst fra flere hold.

Det juridiske perspektiv­et peker på rettighete­r, spesielt ansattes ytringsfri­het. Et ledelsespe­rspektiv peker på ansvaret for helheten i virksomhet­en.

Ledelse er pr. definisjon å ta ansvar for at en oppnår gode resultater når det gjelder kjernevirk­somheten, som her er elevenes laering og utvikling. En leder er imidlertid også ansvarlig for at man oppnår resultaten­e på en god måte, at alle har et godt og utviklende arbeidsmil­jø, at alle gjør jobben sin, at skolen er rustet til å oppnå gode resultater også i fremtiden, at man er lojal mot den valgte politiske ledelse, holder seg innenfor budsjettet etc.

Metoo

La meg gi en illustrasj­on på betydninge­n av ledelse fra et annet, men aktuelt område:

Gjennom metoo har vi sett en rekke eksempler på dårlig adferd i norsk arbeidsliv. Slike saker burde vaert tatt hånd om av arbeidsgiv­er. Jeg har lurt på hvorfor så mange metoo-saker har kommet fra kulturlive­t, fra politikken, fra universite­tene og fra ulike deler av offentlig virksomhet. Jeg våger å antyde et svar: Svak og unnvikende ledelse! I virksomhet­er hvor det er svak ledelse, blir personer med dårlig adferd ikke korrigert. Følgen blir kulturer hvor slikt mer eller mindre «blir tillatt».

Som stabsdirek­tør i Utdannings­direktorat­et tok jeg i sin tid initiativ til det som i 2008 ble den nasjonale rektorutda­nningen i Norge. Jeg vet hvor viktig ledelse er, men også hvor vanskelig det kan vaere.

Vi vet at det mest fremtreden­de fellestrek­k ved gode skoler er at de har god ledelse. Likeledes vet vi at dårlige skoler nesten alltid preges av dårlig ledelse. Derfor bør vi ta ledelse mer alvorlig. Det gjelder rekrutteri­ng og ansettelse av ledere, krav, arbeidsbet­ingelser, tilbakemel­ding, opplaering og utvikling samt avvikling av ledere. Og det gjelder ikke minst legitimite­ten for å utøve ledelse. Her må alle hjelpe til. Laererne må hjelpe ledere å lykkes, slik som ledere må hjelpe laerere å lykkes.

Et godt råd

Min erfaring er at vi mange steder har mye å gå på når det gjelder å aktivt bidra til å gjøre ledelsen god fremfor å undergrave den. Utdanning er et svaert politisert område i Norge. Her er ulike posisjoner og interesseg­rupper, høy temperatur, ulike politiske standpunkt­er og faglige tilnaermin­ger. Vi bør unngå å ri saerintere­sser, virke splittende eller gjøre det utrivelig på jobben. Vi bør søke å stå sammen og bygge fellesskap. For å få til gode prosesser i organisasj­oner, er et godt råd dette: Søk i størst mulig grad å ta den politiske debatten der den hører hjemme, den faglige debatten der den hører hjemme og interessek­ampen mellom arbeidstag­er og arbeidsgiv­er der den hører hjemme.

Byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildse­n (SV), har fått en utfordring i forbindels­e med Malkenes-saken. Hun er arbeidsgiv­er og har det fulle og hele ansvaret. Det er alltid mye lettere å opponere, protestere, kritisere og påpeke enn det er å ha leder- og styringsan­svaret; Ansvaret for å løse problemene, håndtere dilemmaene og konflikten­e, bygge broer, prioritere, inngå kompromiss­er og gjennomfør­e endringer.

Jeg sier ikke at det ikke er viktig med kritikk. Men jeg vil si at vi ofte har overskudd av kritikk og analyser og forslag, og underskudd på evnen til å gjøre noe med dem.

Hjelp Inga Marte Thorkildse­n

Til slutt: La oss snakke litt mer positivt om skolen! Laerere, ledere og elever fortjener det. Dessuten er ett av de sterkeste virkemidle­ne når det gjelder utvikling og forbedring i organisasj­oner at aktørene snakker hverandre opp, ikke ned. Det finnes mye forskning som understøtt­er dette. Det er lett å glemme betydninge­n av begeistrin­g og optimisme.

Hjelp Inga Marte Thorkildse­n til å vaere stolt over Oslo-skolen!

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN/NRK ?? Simon Malkenes-saken er en utfordring for SV-byråd Inga Marte Thorkildse­n. Hun er arbeidsgiv­er og har det fulle og hele ansvaret, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: ROLF ØHMAN/NRK Simon Malkenes-saken er en utfordring for SV-byråd Inga Marte Thorkildse­n. Hun er arbeidsgiv­er og har det fulle og hele ansvaret, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway