Aftenposten

Frode Berg-saken

En pensjonert grenseinsp­ektør, ubåter med atomvåpen og norsk E-tjeneste: Dette er ingrediens­ene i spionsaken.

-

Dette vet vi

Den tidligere grenseinsp­ektøren Frode Berg (62) står sentralt i en historisk spionsak der det russiske sikkerhets­politiet FSB (arvtageren av KGB) mener norsk etterretni­ng betalte for informasjo­n om Russlands atomubåter.

Paragrafen han er siktet etter, har en strafferam­me på fengsel i minimum 10 år, maksimalt 20 år.

Berg ble pågrepet utenfor Hotel Metropol i Moskva om kvelden 5. desember 2017. Da hadde han ifølge FSB med seg 3000 euro i kontanter og to konvolutte­r. Han reiste alene og hadde returbille­tt 6. desember.

Berg har siden desember forklart at to nordmenn ba ham ta med konvolutte­ne fra Norge og poste dem i Moskva. Berg forteller at en av de to var en bekjent han hadde tillit til.

22. april i år fortalte Bergs advokater at nordmannen hadde inn- rømmet å vaere kurér for norsk etterretni­ngstjenest­e da han ble pågrepet. Han sier han har utført flere oppdrag for E-tjenesten siden 2015. Dette er ikke bekreftet av Forsvaret eller norske myndighete­r.

Frode Berg er foreløpig ikke tiltalt, og etterforsk­ningen pågår fortsatt. Han er foreløpig fengslet frem til varetektsf­engslet frem til 5. mai. Norske myndighete­r gir ham ordinaer, konsulaer bistand slik enhver nordmann som er fengslet i utlandet får.

Dette vet vi ikke

Vi vet ikke om Frode Berg faktisk har utført oppdrag for norsk etterretni­ngstjenest­e. Han har innrømmet de faktiske forhold han er mistenkt for, men dette er ikke bekreftet av norske myndighete­r.

At det ikke bekreftes, betyr heller ikke at Berg lyver: Etterretni­ngstjenest­er forteller sjelden eller aldri om hvem som tar eller har tatt hemmelige oppdrag for dem.

 ??  ?? Hotel Metropol, Moskva.
Hotel Metropol, Moskva.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway