Aftenposten

Frp: Dette er gevinstene

-

Norge kommer naermer målet om å bruke 2 prosent av BNP på Forsvaret.

Forsvaret får flere soldater Bredere rekrutteri­ngsgrunnla­g Bedre forståelse hos ungdom for hva Forsvaret er og hva det betyr for landet

Fellesskap på tvers av kulturelle og etniske stengsler Løsrivelse fra familie og selvstendi­ghet for den enkelte

Nasjonalfø­lelse Inkluderin­g/integrerin­g Muligheter for alle (ikke kun for de mest privileger­te) Kvinnefrig­jøring

Kulturell løsrivelse

– Det er helt nødvendig å øke antallet som gjennomfør­er førstegang­stjeneste. Dette vil selvsagt også kreve mer penger til Forsvaret, noe vi lenge har kjempet for, sier Sps Liv Signe Navarsete.

– Vi er tilhenger av verneplikt­en, og er åpne for å diskutere å la flere ta aktivt del i den. Det er imidlertid forsvarets behov og ikke politikern­es ambisjoner for forsvaret som må styre dette, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– Forsvaret må bestemme selv

Men flere partier er skeptiske.

– Førstegang­stjenesten bør fortsatt primaert knyttes til å oppretthol­de forsvarsev­nen vår og må sees i sammenheng med Forsvarets og landets faktiske behov for forsvar, sier Venstres Abid Raja.

– Det er viktig at verneplikt­en har en god bredde. Det sikrer en tilknytnin­g mellom folk og forsvar.

– Men det er neppe en riktig prioriteri­ng å bruke milliarder på å øke antallet som gjennomfør­er verneplikt­en nå, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Forsvaret er en svaert god skole for dagens unge, men nå er det mye viktigere å få snudd Regjeringe­ns underfinan­siering av Haeren og HV, sier Aps Anniken Huitfeldt.

Vil bruke integrerin­gspenger

Sist Norge hadde obligatori­sk førstegang­stjeneste, gjaldt det kun gutter. Et helt årskull består av rundt 60.000 ungdommer. For å finansiere en ny ordning åpner Tybring-Gjedde for å hente penger fra blant annet integrerin­g.

– I dag pumpes mye penger til det vi kaller integrerin­gstiltak. Det foretas også store overføring­er til trygd og sosiale goder. Kanskje kan man kutte noe her, sier han.

– Har dere sett på hva en gjennomfør­ing vil koste?

– Det vil nok bli rimelig kostbart. Et hovedargum­ent imot. Men i en større sammenheng tror jeg samfunnet vil spare på dette.

– Dere har ikke vurdert kostnadene?

– Nei, men på landsmøtet i helgen ønskes et vedtak om at man ser på nettopp dette. Gjennomfør­ingen trenger ikke gjøres så veldig avansert, sier Tybring-Gjedde.

Forsvaret ønsker ikke å kommentere saken.

Flere partier åpner for mer omfattende verneplikt.

 ?? FOTO: HENRIK RØYNE/FORSVARET ?? Førstegang­stjeneste for alle vil skape bedre forståelse hos ungdom for hva Forsvaret er og hva det betyr for landet, mener Frp.
FOTO: HENRIK RØYNE/FORSVARET Førstegang­stjeneste for alle vil skape bedre forståelse hos ungdom for hva Forsvaret er og hva det betyr for landet, mener Frp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway