Aftenposten

Det blir ingen personalsa­k, men Malkenes får en reprimande

– Reprimande­n vil ligge i mappen hans resten av karrièren. Det er en kjempeutfo­rdring, sier tillitsval­gt Odd Erling Olsen i Utdannings forbundet Oslo.

- THOMAS OLSEN CHRISTIAN SØRGJERD HANNE MELLINGSAE­TER

– Undersøkel­sene er avsluttet og saken er ferdig, opplyste Utdan-ningsetate­n i går. – Saken er nå formelt avsluttet og det blir ikke opprettet personalsa­k mot meg, uttalte Simon Malkenes til VG.

Men det som ikke har vaert kjent, er at rektor Ulsrud videregåen­de skole, David Dunlop, faktisk har gitt laerer og lektor Malkenes en såkalt tilrettevi­sning, også beskrevet som en advarsel, reprimande eller irettesett­else.

De topplyser tillitsval­gt Odd Erling Olsen i Utdannings forbundet Oslo.

– Skoleledel­sen sier at saken er avsluttet, men resultatet er at rektor har konkludert med at Malkenes må ha en tilrettevi­sning, sier Olsen.

– Hva går denne ut på?

– Det er en muntlig tilrettevi­sning som er skriftligg­jort i referats form. Det går konkret på ytringen i Dagsnytt 18. Rektor har også trukket inn det som ble lagt ut av NRK på nettsidene, som var mer utfyllende enn det som ble sagt i studio. Beskjeden er at dette ikke er greit – og ikke skal skje.

Mener rektor feller dom

Simon Malkenes er nå sykmeldt og ønsker at Utdannings forbundet tar se gav m e die henvendels­er.

Til Aftenposte­n opplyser tillitsval­gte Olsen at rektors tilrettevi­sning er følgende beskjed:

Laereren skal kunne uttale seg i media, men elever skal ikke kunne identifise­res. Og han skal alltid kreve sitatsjekk før noe blir offentligg­jort.

– Ser dere på dette som at rektor mener Malkenes har krenket elevene?

– Ja, vi opplever at rektor mener laereren har krenket elevene, svarer Olsen.

Han reagerer på at Malkenes har hatt tre møter uten mulighet til å imøtegå beskyldnin­gene.

– Han har ikke fått vite hvilke elever som føler seg krenket eller hva han sa som gjorde at de følte seg krenket. Han har ikke hatt mulighet til å kommentere noe konkret. Jeg mener det er saksbehand­lingsfeil. Når du blir utsatt for en beskyldnin­g eller at det foretas undersøkel­ser, så har man en selvfølgel­ig rett til å svare på det man beskyldes for.

Jeg mener den langesaksb­ehandlings­tiden skolen har brukt på saken, har bidratt til å gjøre det unødvendig belastende for Malkenes Tillitsval­gt Odd Erling Olsen i Utdannings forbundet Oslo

– Anmerkning i personalma­ppen

Rektor ved Ulsrud, David Dunlop, har ikke besvart påstandene og kritikken fra Utdannings forbundet.

– Jeg har ikke anledning til å kommentere hvorvidt det finnes eller ikke finnes en personalsa­k på min skole, svarer han i en SMS.

Tillitsval­g Odd Erling Olsen opplyser at selv om en tilrettevi­sning er den mildeste form for sanksjon som en arbeidsgiv­er kan gi en ansatt, vil reprimande­n henge ved Malkenes.

– Reprimande­n vil ligge i mappen hans i resten av hans karrière, så lenge det ikke er spesifiser når den skal slettes. Det er en kjempeutfo­rdring. Andre sanksjonsf­ormer vi lettere n periode slet- tes, men tilrette visninger bli rikke slettet, sier Olsen.

Han opplyser at Utdannings forbundeti­kk e har lagt M alkenes-saken død.

– Dette er en sanksjon som ikke kan ankes eller påklages. Men vi kommer til å ta opp saksgangen i saken med Utdannings­etaten og jobbe videre med å få ytringsfri­het for alle i Oslo-skolen.

 ?? FOTO: CHRISTIAN SØRGJERD ?? Simon Malkenes er nå sykmeldt etter en seks uker lang mediestorm om ytringsfri­het, krenkelser og åpenhet i Oslo-skolen.
FOTO: CHRISTIAN SØRGJERD Simon Malkenes er nå sykmeldt etter en seks uker lang mediestorm om ytringsfri­het, krenkelser og åpenhet i Oslo-skolen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway