Aftenposten

Beboerpark­ering og bildeling

- Katinka Holtsmark postdoktor, økonomisk institutt, Universite­tet i Oslo Hilde Nagell rådgiver, Tankesmien Agenda

23. april gir Synne Homble en god oppsummeri­ng av fordelene med bildeling: Faerre biler og mindre bilkjøring. Et godt sted å begynne tilrettele­ggingen for bildeling vil vaere å gi rett til beboerpark­ering for disse bilene på lik linje med private biler.

I dag er beboerpark­ering knyttet opp til det å eie sin egen bil. Hensikten med beboerpark­ering er god – å få ned antallet biler i byen. Men en parkerings­plass i Oslo sentrum har stor verdi – på utleiemark­edet må du fort ut med 20.000 kroner pr. år for en plass. Prisen for beboerpark­ering er mye lavere, dermed er disse plassene subsidiert av det offentlige. Å dele ut subsidier til bileiere er både urimelig og uhensiktsm­essig.

Det er urimelig fordi denne gruppen ikke har spesielle behov for subsidier. Det er også uhensiktsm­essig fordi det gjør det vanskelige­re for dem som ønsker å gå over til bildelings­tjenester. Beholder du din egen bil får du stå billig i gaten, kjører du bil som deles med andre, får du ikke.

Et alternativ er å gi rett til beboerpark­ering til alle beboere i området, men tillate videresalg. For å unngå for mye parkering måtte da prisen på parkeringe­n økt. Samtidig ville man både fått en mer rettferdig og fremtidsre­ttet ordning. Det blir feil når Civita-rådgiver Lars Kolbeinstv­eit kritiserer forfatter Birger Emanuelsen for å «henge seg opp i identitet».

Emanuelsen peker på at vi lever i bobler. Vi mener mye om hverandre uten å vite nok om den andres virkelighe­t. Som når en tenketank-ansatt diskuterer stillingsb­røker i helsevesen­et og moralisere­r over at noen sluntrer unna, men selv har en fleksitid og frihet i arbeidsliv­et andre bare kan drømme om.

Selvsagt handler det om identitet. En sykepleier gjør felles sak med andre sykepleier­e. Selv er jeg organisert med andre handel- og kontorarbe­idere. Men Emanuelsen sier aldri at bare sykepleier­e kan forstå hvordan det er å vaere sykepleier. Han reflektere­r over om vår evne til innlevelse og vilje til å forstå andre er blitt mindre.

Siden midten av 1980-tallet har den økonomiske ulikheten økt. De rike er blitt rikere, mens lønnsutvik­lingen for dem som tjener minst, i mange sektorer har stått stille. Det gjør noe med samfunnet vårt.

Den mest effektive måten å skape mindre avstand og større forståelse mellom folk vil vaere å redusere de økonomiske forskjelle­ne.

Forståelse­n for andres hverdag kommer gjerne når vi møter hverandre og blir kjent. En felles skole og gode nabolag med variert sammensetn­ing bidrar.

Kollega Hannah Gitmark har løftet forslaget om en obligatori­sk borgertjen­este, en idé hentet fra amerikaner­en Robert Reich.

Når unge tar ansvar i naermiljøe­t sitt – jobber for hjemløse, trener fotballag eller hjelper eldre, er det nyttig for samfunnet, men gir også erfaringer ut over egne sosioøkono­miske bobler.

Det er fare for at økende økonomiske forskjelle­r splitter samfunnet, gir opphav til «oss» og «dem» og undergrave­r opplevelse­n av «vi». Derfor er Emanuelsen­s påminnelse viktig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway