Aftenposten

Gnistrende samspill løfter Filmstjern­er dør ikke i Liverpool

- Kjetil Lismoen

De av oss som er svake for amerikansk film noir fra 1940- og 50-tallet, vil aldri kunne glemme Gloria Grahame. I klassiske filmer som The Big Heat og In a Lonely Place fremstår hun som den arketypisk­e femme fatale, med en aggressiv seksualite­t, både på og utenfor lerretet, som filmstudio­ene hadde problemer med å forholde seg til.

«How Gloria Grahame shocked Hollywood by seducing her teen stepson and ended up dying in Liverpool», var tittelen i tabloidavi­sen Daily Mirror da denne filmen hadde britisk kinopremiè­re. Men det er de siste, tragiske dagene i Liverpool filmen tar utgangspun­kt i, ikke skandalen som i sin tid rystet Hollywood.

Filmskaper Paul McGuigan lar de mest kontrovers­ielle kapitlene av Grahames liv forbli i Hollywood i denne adaptasjon­en av den selvbiogra­fiske fortelling­en om Peter Turners korte romanse med filmstjern­en fra 1979 til 1981.

Slår gnister

Turner, spilt av Jamie Bell, var den gangen en aspirerend­e skuespille­r, som bodde i samme oppgang som den tidligere filmstjern­en, spilt av Annette Bening. Gloria Grahame var for lengst blitt fryst ut av det gode selskap i Hollywood og søkte tilflukt i Liverpool som skuespille­r i et teaterstyk­ke av Tennessee Williams.

Hun naermer seg 60, han har rundet 23, men aldersfors­kjellen forsvinner da det slår gnister mellom dem. Hun tar arbeiderkl­assegutten med til New York, der hun forsøker å få et bein innenfor den amerikansk­e filmog teaterbran­sjen igjen. Men ingen vil ha en såkalt fallen stjerne, som naermer seg pensjonsal­der, og Turner blir vitne til hvordan selvtillit­en hennes går i oppløsning.

Grahame var som så mange filmstjern­er sykelig opptatt av sitt utse-

ende, som i Hollywood ble regnet som hennes fremste verdi, og det berøres forsiktig i filmen, kanskje altfor forsiktig. Den klassiske scenen fra The Big Heat, der Lee Marvin kyler kokende kaffe i ansiktet på Grahame, får en litt annen betydning når du vet mer om hvordan Hollywood behandlet henne.

Hvem var Gloria Grahame?

Første halvdelen av filmen tilhører Bening og Bell, og kjemien er upåklageli­g. Måten de finner hverandre på, er skildret av regissøren og skuespille­rne med ømhet og troverdigh­et, det er en sann fryd å se. Men sykdommen endrer dramaet – mye av handlingen kretser snart rundt hvordan Turners familie takler å ha den døende Grahame hjemme hos seg. Om det ikke hadde skjedd i virkelighe­ten, hadde jeg opplevd det som usannsynli­g, men etter bruddet med Turner søker hun altså tilflukt hos hans familie da hun blir syk.

Dermed får flere av de britiske karaktersk­uespillern­e i filmen mer plass, ikke minst Julie Walters og Kenneth Cranham i rollen som foreldrene, og de gjør en solid innsats. Men Bening blir liggende passiv i sengen og får langt mindre å spille på. Det samme får Bell, og dramaet mister mye av det momentum som oppsto av kjemien mellom dem.

Så trist, tenkte jeg på vei ut av kinovisnin­gen: Grahame levde et komplekst og spennende liv, og alt vi får er noen nedslående siste dager i en kommunal leilighet i Liverpool.

 ??  ??
 ??  ?? Det slår gnistrer mellom Jamie Bell og Annette Bening .
Det slår gnistrer mellom Jamie Bell og Annette Bening .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway