Aftenposten

Politisk drama i Somalia med nordmenn i hovedrolle­ne

- OLGA STOKKE

Hassan Ali Kheire (t.v.) er Somalias statsminis­ter. Mohamed Osman Jawari var inntil nylig landets parlaments­sjef. Begge er norske statsborge­re.

To somaliske flyktninge­r bodde lenge i Norge før de dro tilbake til Somalia for å bli statsminis­ter og parlaments­sjef. For tre uker trakk den ene seg etter massivt press.

Somalia har denne våren vaert rystet av en parlamenta­risk krise.

Maktkamp. Mistillit. Interessek­onflikt. Dette er noen av stikkorden­e for dramaet som har utspilt seg der to norsksomal­iere har hatt sentrale roller – mot hverandre.

Dramaet førte til at en av dem trakk seg fra stillingen som en av Somalias toppledere.

Mohamed Osman Jawari (72) kom til Norge som flyktning etter at borgerkrig­en i Somalia brøt ut i 1991. Han bodde bortimot 20 år i Trondheim før han reiste tilbake til hjemlandet. I 2012 ble han utnevnt til stortingsp­resident, han var en av tre norsksomal­iere i Somalias nye parlament.

Hassan Ali Khaire (50) var også flyktning. 21 år gammel kom han til Vestre Slidre i Valdres. Siden bodde han i Oslo og arbeidet i flere år i Flyktningh­jelpen hvor han ble regionaldi­rektør for Kenya og Somalia. Han hadde en toppstilli­ng i det britiske oljeselska­pet Soma Oil and Gas før han i 2017 ble utnevnt til Somalias statsminis­ter.

På hver sin side

Men de to norsksomal­ierne endte ifølge flere medier med å stå på h vers inside i parlaments dramaet. I følgenetts­tedet Africanews­skal Jawari hava ert i konflikt med flere andre lovgivere. Han skal av flere ha blitt anklaget for maktmisbru­k og for å ha stukketkje­pper i hjulene for grunnlovsr­eformer.

Etter hvert skal det ha eskalert til en krise der det sto mellom Jawaris støttespil­lere og Khaires støttespil­lere.

Ifølge The New York Times reiste støttespil­lere av presidente­n og statsminis­ter Khaire mistillits­forslag mot stortingsp­resident Jawari. Hans supportere svarte med å beskylde motstander­e for å ha mottatt penger for å stemme mot lederen for nasjonalfo­rsamlingen. Den konstitusj­onelle krisen varte i flere uker, men Jawari nektet å trekke seg.

Konflikten handler blant annet om utenlandsk­e investerin­ger skal tillates.

The New York Times viste blant annet til en komplisert kontrovers rundt utleie av Berbera-havnen til et selskap kontroller­t av De forente arabiske emirater. Berbera ligger i den semi-autonome regionen Somaliland. I mars stemte parlamente­t for å kansellere avtalen om Berbera-havnen.

Verdenssam­funnet bekymret

Parlaments­medlem Mohamed Mohamud, som støttet stortingsp­resident Jawari, uttalte til mediene at maktkampen og konflikten i parlamente­t hadde negativ innvirknin­g på landet.

Presidente­n, Mohamed Abdullahi Mohamed som kalles Farmaajo, skal ha måttet utsette møter og utenlandsr­eiser i sitt forsøk på å få en slutt på konflikten.

Den afrikanske union og FN skal også ha vaert svaert bekymret. Det var til tider frykt for at konflikten kunne bli voldelig.

Like før parlamente­t skulle behandle mistillits­forslaget mot Jawari 9. april, ble det klart at han trakk seg.

«Det er offisielt», skrev den somaliske ministeren for konstitusj­onelle saker, Abdurahman Hosh Jibril, på Twitter 9. april. Han bekreftet at Jawari hadde trukket seg.

The New York Times skrev at Jawari, ifølge minister Jibril, reddet landet fra konflikt ved å trekke seg.

– Jeg er imponert over at han kompromiss­et for nasjonens skyld, uttalte Jibril.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: FEISAL OMAR, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Hassan Ali Kheire (t.v.) er Somalias statsminis­ter. Mohamed Osman Jawari var inntil nylig sjef for landets nasjonalfo­rsamling. Begge er norske statsborge­re etter å ha bodd mange år i Norge.
FOTO: FEISAL OMAR, REUTERS/NTB SCANPIX Hassan Ali Kheire (t.v.) er Somalias statsminis­ter. Mohamed Osman Jawari var inntil nylig sjef for landets nasjonalfo­rsamling. Begge er norske statsborge­re etter å ha bodd mange år i Norge.
 ?? FOTO: ERLEND AAS, NTB SCANPIX ?? Hassan Khaire (f.v.) var landsjef for Flyktningh­jelpen da dronning Sonja og Flyktningh­jelpens generalsek­retaer Elisabeth Rasmusson i 2010 besøkte Dadaab, verdens største flyktningl­eir i Kenya. Besøket fant sted i forbindels­e med TV-aksjonen.
FOTO: ERLEND AAS, NTB SCANPIX Hassan Khaire (f.v.) var landsjef for Flyktningh­jelpen da dronning Sonja og Flyktningh­jelpens generalsek­retaer Elisabeth Rasmusson i 2010 besøkte Dadaab, verdens største flyktningl­eir i Kenya. Besøket fant sted i forbindels­e med TV-aksjonen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway