Aftenposten

London kan bli blodrød

- Øystein Kløvstad Langberg Brussel Aftenposte­ns korrespond­ent

Selv i gamle, sikre konservati­ve valgbastio­ner i britenes hovedstad kan Labour ta over. Brexit har forsterket velgerfluk­ten over til det røde partiet. I morgen er det lokalvalg i Storbritan­nia.

– Da jeg ble overtalt til å stille til valg for to år siden, streifet det meg egentlig ikke at vi kunne vinne. Men i løpet av det siste året er det blitt klart at det faktisk kan gå, sier Caroline Saville.

Hun går fra dør til dør i den fasjonable bydelen Westminste­r og forsøker å fiske ut av folk hva de skal stemme på. Indikerer de at det blir Labour, skrives de opp på listen over velgere partiet må kontakte på valgdagen for å få dem ut og stemme.

– Hvis ikke lar vi dem vaere i fred, sier hun og smiler lurt.

For noen uker siden drev hun valgkamp i Mayfair, et av de mest velstående områdene i Westminste­r.

– Vi banket på leilighete­r jeg ikke tør tenke på hvor mye koster. Men selv der møtte vi folk som skulle stemme Labour, sier Saville.

Sammen med nabobydele­n Kensington og Chelsea er Westminste­r det rikeste området i hele Europa, viser tall fra Eurostat over verdiskapi­ng pr. innbygger.

Den gjennomsni­ttlige kvadratmet­erprisen for boliger ligger på naer 180.000 kroner, noe som omtrent er det dobbelte av Norges dyreste bydel Frogner.

Her finner du kjente landemerke­r som Buckingham Palace, Covent Garden, Hyde Park, parlamente­t og statsminis­terboligen.

Det at det i det hele tatt snakkes alvorlig om at Labour kan vinne en krets som Westminste­r, er en stor endring fra tidligere, understrek­er Saville. Bydelen har vaert konservati­v, og det med soleklar margin, siden den ble opprettet i 1964.

– Dersom Labour skulle kapre Westminste­r, er det et vannskille i britisk politikk. Det er som om de revolusjon­aere stormer Bastillen, sier Tony Travers, professor ved London School of Economics.

Tradisjone­lt var det nemlig sånn at Labour dominerte blant arbeidere, mens de konservati­ve toryene kapret en høy andel av stemmene i middelklas­sen og blant dem med best betalte jobber.

«Klasse danner grunnlaget for britisk partipolit­ikk. Alt annet er pynt og detaljer», skrev statsviter­en Peter Pulzer i 1967.

Ved valget i 1974 fikk Labour for eksempel totalt rundt 40 prosent av stemmene, men oppnådde bare 19 prosent i de øverste samfunnsla­gene, ifølge tall fra Ipsos.

Men siden da er klasseskil­lene i britisk politikk gradvis blitt visket ut. Nå er de snart helt borte. Ved parlaments­valget i 2017 fikk Labour igjen 40 prosent av stemmene, men denne gangen var det knapt noen forskjell på den nasjonale oppslutnin­gen og oppslutnin­gen i middelklas­sen. Samtidig gjorde de konservati­ve sitt beste valg blant arbeiderkl­assevelger­e noensinne.

Arbeiderpa­rti for de rike?

– Labour går mer og mer i retning av å bli partiet for middelklas­sen, og de konservati­ve partiet for arbeiderne. Vi ser en komplett reverserin­g av de tradisjone­lle partilinje­ne, sier LSE-professor Travers.

Han sier utslagene er saerlig tydelige i London. Mens Labour gjorde det akkurat like bra i mid- delklassen og i arbeiderkl­assen på den siste målingen til YouGov før lokalvalge­t, har de konservati­ve størst oppslutnin­g blant arbeidere.

YouGov-målingen anslår at Labour vil få 51 prosent av stemmene i London – det beste resultatet for noe parti siden 1971.

– I løpet av de siste 20 årene har Labour gjort det bedre og bedre i London sammenlign­et med partiets nasjonale posisjon. Du kan datere dette omslaget ganske presist til starten på Tony Blairs regjerings­periode i 1997, sier Travers.

Labour har i dag kontrollen i 20 byråd og ligger an til å kapre minst to nye, ifølge målingen. I så fall slår de rekorden på 21 fra 1971.

Etter et svakt valg i 2014 har de konservati­ve bare 9 av Londons 32 byråd, men ligger an til å minste kontrollen i ytterliger­e tre.

Tidligere målinger har antydet

De konservati­ve er på defensiven i London. Partiet risikerer å miste bastioner de tidligere knapt har trengt å drive valgkamp i.

 ??  ?? 2018
Delt
Lib.dem.
Labour
Konservati­ve
2018 Delt Lib.dem. Labour Konservati­ve
 ??  ?? 2006
2006
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway