Aftenposten

Pengene bak gjengene må spores opp

-

DET GÅR IKKE LENGER natteravne­r på Vestli, øverst i Groruddale­n. Politiet har av sikkerhets­grunner bedt ravnene ta pause etter lørdagens uhyggelige episode på stedet. Flere maskerte ungdommer angrep én eller to personer. Inne på en pizzaresta­urant ble det avfyrt skudd, uten at noen kom til skade.

Frps ferske justismini­ster Tor Mikkel Wara fikk meldingen fra Vestli midt under partiets landsmøte. Wara reagerte raskt med å love 30 ekstra politifolk til Groruddale­n – og fikk takk for dét fra Aps byrådslede­r Raymond Johansen.

MEN JOHANSEN LIKER IKKE OVERDRIVEL­SER og snakk om «svenske tilstander» i bydeler som er trygge å oppholde seg i. Det er noen svaert få som skaper problemene for de mange, påpeker byrådslede­ren, og naturligvi­s har han et viktig poeng: Svartmalin­g og overdrivel­ser tjener ingen hensikt. Den som skaper mer angst enn det reelt er grunnlag for, gjør ikke byen noen tjeneste.

Samtidig er alarmsigna­lene i de senere måneder blitt såpass mange og tydelige at de må tas alvorlig. I løpet av kort tid har sogneprest­en på Holmlia og to av Oslo-skolens rektorer, én på Stovner og én på Romsås, gått offentlig ut med sine bekymringe­r om at tryggheten er satt under press. Ungdom på Romsås blir avkrevet «bøter» på flere tusen kroner av en kriminell gjeng. Ungdomssko­leelever skal ha blitt presset til å selge hasj til medelever.

APS STORTINGSR­EPRESENTAN­T Jan Bøhler er av de uslitelige veteranene i debattene om hva som skjer – og hva som ikke må tillates å skje – i Oslos innvandrer­tette bydeler.

«Hvorfor tas ingen av bakmennene og gjengleder­ne selv om «alle» her vet hvem de er?» spør Bøhler i en kronikk i VG.

Bøhler vil ha harde reaksjoner mot alle former for trusler og økonomisk utpressing – og intensiver­t jobbing med å avdekke pengestrøm­mene bak gjengkrimi­naliteten. Han vil rette etterforsk­ningen mot hvitvaskin­g, arbeidsliv­s kriminalit­et og pengetrans­aksjoner til gjengleder­es hjemland.

DET ER IKKE LETT, hverken for beboere eller politikere, å legge seg opp i politifagl­ige vurderinge­r. Det vil alltid vaere krevende å treffe den riktige balansen i ressursbru­ken mellom forebyggin­g og etterforsk­ning, mellom fysisk naervaer og spaning i det skjulte – inklusive telefonavl­ytting og annen overvåking som står i et problemati­sk forhold til personvern­et.

Men åpenbart viktig er det å bekjempe alle tilløp til mafialigne­nde strukturer i Oslo.

Og Vestlis fine natteravne­r? De vil ut igjen i tryggheten­s og trivselens tjeneste. Fort.

Alarmsigna­lene er i de senere måneder blitt såpass mange og tydelige at de må tas alvorlig

 ??  ?? Maskerte ungdommer skapte uhygge på Vestli lørdag.
Maskerte ungdommer skapte uhygge på Vestli lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway