Aftenposten

Vi skal jobbe sammen i et godt ytringskli­ma

- David Dunlop rektor, Ulsrud videregåen­de skole

Ulsrud har fått mye oppmerksom­het i mediene i forbindels­e med en §9A-5-undersøkel­se. Slike saker er krevende for et skolesamfu­nn, og jeg som rektor vil gjerne gi noen betraktnin­ger om denne situasjone­n. Mye av debatten er basert på manglende faktagrunn­lag eller sviktende forståelse for de forpliktel­sene vi ansatte i skolen har. Jeg er så heldig å vaere rektor på en skole med svaert dyktige ansatte og flotte elever. Samtidig har vi utfordring­er, og de har jeg også selv satt ord på i offentligh­eten, blant annet om rus og vold på skolene i fjor.

Vi har nå hatt en debatt om en gruppe elever som opplevde å bli stigmatise­rt av en beskrivels­e av en skoletime i Dagsnytt 18 5. mars. De ble faktisk identifise­rt, både av klassekame­rater og andre medelever på skolen. Elevene sa ifra om dette til skolens ledelse allerede to dager senere. Mye av debatten om anonymiser­ing baserer seg derfor på feil faktagrunn­lag. Jeg er dog glad for at de som kjenner elevene viser forståelse for deres integritet og virkelighe­tsforståel­se.

En rektor må følge loven

Som rektor må jeg varsle skoleeier og undersøke saken når elever opplever seg krenket av en ansatt på skolen. Jeg må følge loven, selv om noen er kritiske til den. Jeg ser at det har vaert 61 slike saker i Oslo siden august 2017. Varsling skjer uten at den ansatte navngis. Skoleeier skal sikre at skolen følger opp 9A-5-reglene og forpliktel­sene i den forbindels­e. Erfaringsm­essig gjør en åpen tilnaermin­g til slike undersøkel­ser at man raskt får gjenoppret­tet tillit og respekt. Som rektor balanserer man to viktige hensyn: Elevene skal ivaretas, og det skal ikke oppleves som en trussel mot den ansatte at saken undersøkes.

Tilrettevi­sning er en veiledning

D eter også debattrund­t hva muntlige tilrettevi­sning e rer. Oslo kommunes personalhå­ndbok er tydelig på at en tilrettevi­sning vil «ha som siktemål å klargjøre naermere innholdet og omfanget av arbeidstag­ernes tjenestepl­ikter». Det er en avklaring av en leders forventnin­ger til en ansatt og er å forstå som en veiledning. Én setning revet ut av sin kontekst gir ikke et godt bilde av en slik veiledning.

Vi har laert mye av saken

Det viktige for meg nå er å se fremover. Jeg leder en skole der vi hver dag skal gi god undervisni­ng. Ulsrud har lenge hatt et godt og utviklende arbeidsmil­jø. Det skal vi beholde. Denne saken har vi laert mye av. § 9A-5 er ny og upløyd mark. At alle krenkelser skal varsles, kan virke truende for de ansatte. Slik skal det ikke vaere. Jeg vil sammen med personalet mitt klargjøre rutinene, slik at alle ansatte vet hva det innebaerer når det oppstår et varsel. Det skaper forutsigba­rhet og trygghet for alle involverte.

Jeg har også laert at noen kan oppleve utfordring­er med ytringskli­maet. Slik vil vi ikke ha det. Det er positivt når mine medarbeide­re debatterer og ytrer seg. Flere ansatte har tidligere fått min aktive støtte når de har deltatt i debatten. Vi skal sammen finne ut hva som skal til for at alle kan føle seg trygge på det. Det er et arbeid jeg gleder meg til.

Jeg oppfordre ralle profesjons utøvere til å delta i det offentlige ordskiftet med all den yrkestefte­n og erfaringst­yngden de besitter. Det er til beste for våre elever.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway