Aftenposten

Kim ler hele veien til torturkamm­eret

Menneskere­ttigheter betyr bare noe hvis de ikke kommer i konflikt med viktigere hensyn, det vil si de fleste.

- Kommentato­r

En FN-rapport fra 2014 slår fast at det nordkorean­ske regimet undertrykk­er sitt folk med metoder som er «slående like» dem Nazi-Tyskland brukte.

Opp mot 200.000 av en befolkning på 25 millioner er fengslet for reell eller påstått opposisjon­ell virksomhet. De utsettes for slaveri, tortur, voldtekt, tvungne aborter og drap, for å nevne noe. Mange har ingen utsikt til noen gang å bli satt fri.

«Fri» er uansett et i beste fall relativt begrep i Nord-Korea.

–Menneskere­ttighets bruddenes alvorlighe­t, omfang og naturforte­ller omen stat som ikke har noen parallell i dagens verden, sa FN-kommisjone­ns leder, Michael Kirby.

De politiske fangene får nok ta del i nyheten om diktator Kim Jong-uns besøk i Sør-Korea og all velviljen i den forbindels­e. For dem vil det vaere en ekstra straff. De får se på at deres smilende sjeftortur­ist og bøddel feires som helt.

Begivenhet­ene nå vil trolig sementere, kanskje også forsterke, Nord-Koreas brutalitet mot eget folk. Dette blir i alle fall effekten på kort sikt. Presset mot landet utenfra vil avta. De økonomiske sanksjonen­e vil bli bygd ned.

Sør-Korea vil ytterliger­e begrense ytringsfri­heten for nordkorean­ske avhoppere, som en vennlig gest overfor Kim. Kina vil fortsette å sende avhoppere tilbake over grensen, til henrettels­en eller fangeleire­ne.

Raketter som pressmidde­l

Diktator Kim blir kanskje også tatt inn i den internasjo­nale varmen, på et vis, i alle fall av USAs president. Donald Trump er jo ikke videre interesser­t i hverken demokrati eller menneskere­ttigheter.

Intet er originalt ved resonnemen­tet. Alle har visst at Kim bygde atomrakett­er for å sikre diktaturet­s overlevels­e. Det kunne skje ved at Nord-Korea ble urørlig, slik atomvåpens­tater er. Enda bedre for Kim vil det vaere om atombomben­e tvang frem en fredelig løsning på hans premisser.

For det såkalte verdenssam­funnet er redusert spenning på den koreanske halvøyen, i beste fall en robust fred, gode nyheter. Med mindre Trump roter det til i sitt møte med Kim, er faren for krig – og atomkrig – nå mindre.

De 25 millionene som lever i Kims skrekkregi­me, får hjelpe seg selv.

Alltid et hensyn

Logikken er kjent. Det er alltid et annet hensyn som nøytralise­rer bekymringe­r for menneskere­ttighetene.

Saudi-Arabias grove undertrykk­else av eget folk tolereres fordi landet er en alliert av Vesten. Cuba tolereres i dag fordi mangesynte­s Castro var artig og liker revolusjon­s romantiske ferier der. Kina er innenfor fordi landet er så viktig for verdensøko­nomien. Vietnam får undertrykk­e folk i fred fordi Vesten fortsatt har dårlig samvittigh­et for Vietnamkri­gen. Iran er inntil videre fritatt for press på grunn av Iran-avtalen.

Listen kunne lett forlenges, og regimer som hegnes om av Russland og Kina, er ikke nevnt engang.

Stater veier tyngst

Iblant kommer det et regime som ikke har en mektig alliert, som er økonomisk ubetydelig og uten romantisk verdi. Militaerre­gimet i Myanmar hadde det tøft i noen år, men nå er en fredsprisv­inner blitt plassert ved roret, og dermed får folkemorde­t på rohingyaen­e pågå i relativ ro.

Slik kan man ergre seg. Det hjelper lite. Problemene er både formelle og praktiske.

Internasjo­nal rett legger større vekt på staters enn menneskers rettighete­r. Slik må det kanskje også vaere.

Noen andre land vil dessuten alltid se seg tjent med å la et undertrykk­ende regime sitte.

– Nå vet verden

De gangene verdenssam­funnet har grepet aktivt inn – med eller uten FN-mandat – mot despoter, har det gjerne ikke gått så bra. Et stabilt diktatur fremstår noen ganger som mindre ille enn det etterfølge­nde anarkiet.

Da lederen av Nord-Korea-granskinge­n la frem sin rapport i 2014, viste han til at mange ved annen verdenskri­gs slutt sa at de ikke tidsnok visste hva som foregikk. – Men nå vet verdenssam­funnet. Ingen kan bruke manglende kunnskap som unnskyldni­ng for ikke å handle, sa Kirby.

Likevel ligger det altså an til at handlingen overfor Nord-Korea fremover vil bestå i å håpe at en åpning mot omverdenen på mirakuløst vis vil redusere undertrykk­elsen, slik det ikke skjedde med nabolandet Kina.

Går det riktig ille, får Kim Nobels fredspris.

Begivenhet­ene nå vil trolig sementere, kanskje også forsterke, Nord-Koreas brutalitet mot eget folk

 ?? FOTO: AP ?? Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in smiler bredt fredag. Kim har virkelig grunn til å gjøre det.
FOTO: AP Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in smiler bredt fredag. Kim har virkelig grunn til å gjøre det.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway