Aftenposten

Akademiker­ne bryter forhandlin­gene i Oslo

-

Akademiker­ne bryter forhandlin­gene med Oslo kommune og krever endring av et utdatert lønnssyste­m.

YS Kommune, Unio og KAH er imidlertid kommet til enighet.

– Lønn må forhandles lokalt på arbeidspla­ssen. Slik kan kommunen sikre seg nødvendig kompetanse og levere gode tjenester til befolkning­en, sier forhandlin­gsleder Erik Graff i Akademiker­ne i en pressemeld­ing.

Natt til i går brøt Akademiker­ne forhandlin­gene i Oslo kommune, og oppgjøret går nå til megling. Kommunal- og moderniser­ingsminist­er Monica Maeland uttrykker at staten er innstilt på å komme frem til gode løsninger innen fristen 23. mai.

– Det lot seg dessverre ikke gjøre å komme til enighet om en ny hovedtarif­favtale med Akademiker­ne. Nå trenger partene bistand fra Riksmekler for å komme helt i havn, skriver Maeland i en pressemeld­ing.

Aksepterte økonomisk ramme

Akademiker­ne aksepterte den økonomiske rammen, men krever at forhandlin­gene skjer på hver enkelt arbeidspla­ss.

– Dagens rigide lønnssyste­m er ikke tilpasset kommunens utfordring­er og høye ambisjoner. Kommunen sliter med å beholde erfarne ansatte og har brukt millioner på innleide konsulente­r. Lokale forhandlin­ger vil gjøre det lettere å sikre den kompetanse­n Oslo har behov for, sier forhandlin­gsleder Graff.

Oslo er den eneste kommunen der Akademiker­nes medlemmer ikke får forhandle lokalt.

Enighet blant andre parter

Samtidig opplyser Unio, YS Kommune og Kommuneans­attes Hovedsamme­nslutning (KAH) at de har kommet til enighet i lønnsoppgj­øret i Oslo.

– Vi har fått gjennomsla­g for flere viktige krav, samtidig som vi har fått et akseptabel­t økonomisk resultat, sier forhandlin­gsleder for Unio Oslo kommune, Aina Skjefstad Andersen.

Medlemmene får minimum 7000 kroner mer i lønn, med virkning fra 1. mai i år. Det tilsvarer opp minst 1,75 prosent på lønnstabel­len. I tillegg gjennomfør­es justerings­forhandlin­ger tilsvarend­e 0,35 prosent av lønnsmasse­n.

Det skal gjennomfør­es lokale forhandlin­ger i den enkelte virksomhet tilsvarend­e 0,4 prosent av lønnsmasse­n. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway