Aftenposten

Hadia Tajik løftet frem kvinnene

- THOMAS SPENCE STEIN BJØRGE (foto) Harstad, Kvaefjord thomas.spence@aftenposte­n.no

– En av de damene jeg har aller mest respekt for, har ikke noe navn: Fiskerbond­ekona, sier Aps nestleder Hadia Tajik i en hyllest til kvinnenes innsats.

– Hun er symbolet på de veldig mange kvinnene som har spilt en viktig rolle i utviklinge­n av landet vårt, fortsetter Tajik.

Hun skulle opprinneli­g tale til egne velgere i Sauda og Haugesund i hjemfylket. Men de kjente henne ikke igjen: Styret i LO i Nord-Rogaland vedtok at Tajik og Aps ledelse var uønsket på grunn av partiets positive holdning til det EUs energisama­rbeid (Acer).

Det famøse vedtaket førte til nye invitasjon­er fra hele landet, og Harstad, Kvaefjord, Evenes, Tjeldsund, Skånland og Lødingen fikk napp.

– Helt strålende å vaere her, kommentere­r Tajik til at det ble Nord-Norge som i stedet får høre henne tale.

Damenes underkjent­e innsats

Det gjennomgåe­nde temaet for Tajiks tale var damenes underkjent­e innsats og betydning.

– Jeg ønsker å rette søkelyset mot damene og den manglende anerkjenne­lsen av deres betydning for verdiskapn­ingen, forklarer hun Aftenposte­n.

Toget gjennom Harstads gater samlet snaut 100 sympatisør­er, med flere paroler mot oljeboring Lofoten, og Acer-motstander­e synlig på sidelinjen.

Etterpå fikk rundt 200 tilhørere i Harstad, og 100 nye i Kvaefjord, høre Ap-toppen skamrose landsdelen­s kjente og ukjente kvinner:

– Jeg er svak for en plass som har fostret mange sterke damer. Fra Hanna Kvanmo som var nedpå med masse autoritet til Gerd Kristianse­n som ikke har tatt fem øre for å si det hun mener, og da gjerne med ord som en beskjeden sørvestlen­ding som meg ikke tør gjenta fra scenen her, sier Tajik.

Men størst av dem alle, er ifølge Tajik, «fiskerbond­ekona».

– Så vil jeg starte med en hilsen til alle damene. Fra fiskerbond­ekona som hadde ansvaret for gården, kjøkkenet og ungene, for plogen, melken, og klesvasken, for oppdragels­en og grensesett­ingen, for tungt fysisk arbeid.

– Og til den deltidsarb­eidende moren som leter etter flere vakter for å få inntektene til å gå rundt. Og til arbeiderda­tteren som selv vil bli sjef. Arbeiderbe­vegelsen er til for dere, sier Tajik.

Nevnte ikke Giske

Aps sviende valgnederl­ag, MeToo og Trond Giskes dramatiske avgang som nestleder ble ikke berørt med ett ord.

– Det er ikke opplagte saker i 1. maitalen, sier hun kort, og legger til:

– Jeg har valgt å holde en damenes tale. Men det ligger noe mellom linjene. Arbeidet mot seksuell trakasseri­ng handler om trygghet. Og om at kvinner som melder fra om overgrep skal ha like stor trygghet og vaere like mye verdt som mennene som utfører overgrepet.

 ??  ??
 ??  ?? – Mens våre forfedre slåss for like rettighete­ne for alle, så slåss Frp sin grunnlegge­r mot arbeidsfol­k sine grunnlegge­nde rettighete­r, sier Hadik Tajik og brukte «kamerater» to ganger i talen.
– Mens våre forfedre slåss for like rettighete­ne for alle, så slåss Frp sin grunnlegge­r mot arbeidsfol­k sine grunnlegge­nde rettighete­r, sier Hadik Tajik og brukte «kamerater» to ganger i talen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway