Aftenposten

Drapshunde­n er blitt avlivet

- JØRGEN LOHNE

La Chico leve!–aksjonen fikk 291.922 signaturer. Det holdt ikke.

Et tragisk hundeliv ble denne måneden avsluttet på humant vis: Ved veterinaer­ers kyndige hjelp fikk Chico sovne fredelig inn noen uker etter at han bet ihjel sine eiere, Lezime K. (52) og sønnen Liridon (27), i deres leilighet i en Hannover-forstad.

Før «henrettels­en» av den plagede staffordsh­ire-terrieren ble fullbyrdet, hadde en heftig, prinsipiel­l debatt rast i Tyskland:

Er det riktig å ta livet av en hund som har drept, når svaert mye tyder på at dyrets farlige aggressivi­tet skyldes grov vanskjøtse­l?

Store forsømmels­er

I slike saker er det ikke ofte at tvil kommer beviselig livsfarlig­e dyr til gode. Men dyrevernsa­ktivistene mente nok at de hadde ganske sterke argumenter for å hevde at ti år gamle Chico selv ikke var å laste for at han på grufullt vis drepte menneskene han hadde levd sammen med i åtte år.

Hannovers bymyndighe­ter måtte nemlig innrømme at det offentlige hadde gjort seg skyldig i «alvorlige forsømmels­er».

Byråd Axel von der Ohe erkjente at det allerede for syv år siden forelå «entydige holdepunkt­er» for at Chicos aggressivi­tet var økende, og at eierne på ingen måte var egnet til å beholde ham. Da hadde bekymrede naboer gjentatte ganger meldt fra om at hunden gjødde så å si uopphørlig og åpenbart led vondt.

Samtidig rapportert­e en sosialarbe­ider at Chico var blitt en «kampmaskin».

Drøftet livsvarig kennel

Bønnen om nåde som ble lagt ut på hjemmeside­n til aksjonen Lasst Chico leben!, fikk nesten de 300.000 signaturen­e aksjoniste­ne hadde satt seg som mål. Og demonstran­ter stilte opp utenfor veterinaer­tilsynet i Hannover med bannere og slagord.

Byens myndighete­r så da også en stund ut til å vaere i tvil om det var riktig å ta livet av det ulykkelige dyret. Muligheten for å la drapshunde­n «sone» i en kennel med ekstra sikring ble i alle fall drøftet.

Men også motstander­e av «benådning» har argumenter­t med styrke og har vist til at samfunnet må beskyttes mot hunder som dreper, uansett årsak. At en blandingsh­und som antas å vaere delvis staffordsh­ire-terrier, kort tid etter Chicos «dobbeltdra­p» bet ihjel en syv måneder gammel baby i Bad König, gjorde det ikke lettere å nå frem med benådnings­kampanjen.

Drapstrusl­er mot dyrleger

Til sist ble avgjørelse­n tatt om å la ti år gamle Chico dø under sterk narkose. Süddeutsch­e Zeitung mener avgjørelse­n til en viss grad baerer preg av å vaere en salomonisk dom:

– Mennesker er ikke lenger i fare, og den stakkars hunden lider ikke mer.

Men ro om saken ble det ikke: Kort etter at Chicos død ble kunngjort, kom de første drapstrusl­ene mot de ansvarlige veterinaer­ene.

 ?? FOTO: HAUKE-CHRISTIAN DITTRICH, DPA/NTB SCANPIX ?? Staffordsh­ire-terrieren Chico tygget ihjel en 52 år gammel kvinne og hennes sønn (27).
FOTO: HAUKE-CHRISTIAN DITTRICH, DPA/NTB SCANPIX Staffordsh­ire-terrieren Chico tygget ihjel en 52 år gammel kvinne og hennes sønn (27).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway