Aftenposten

Konebyttin­g, fyll og iskalde lytteposte­r

- KJETIL HANSSEN

Etterretni­ng er vanligvis preget av stor forsiktigh­et. Likevel har spionhisto­rien nok av feilskjaer.

I Russland sitter Frode Berg fengslet, mistenkt for spionasje. Hva som har skjedd og ikke skjedd, er foreløpig uklart. Berg skal selv ha sagt at han hadde oppdrag for etterretni­ngen, men dette er ikke bekreftet. Flere forhold ved saken har utløst spørsmål og tvil.

– Er det riktig, er det noe av det mest amatørmess­ige jeg har hørt om i etterretni­ngs verdenen, har tidligere etterretni­ngsoffiser Ola Kaldager sagt om det som er kommet frem.

Men innen spionasje og kontraspio­nasje har det ofte skjedd tabber. Her er noen kjente brølere.

1 Muldvarpen som spionerte for Israel i arbeidstid­en

Jonathan Jay Pollards karrière som spion for Israel endte 21. november 1985. Da forsøkte 31-åringen og kona å unnslippe FBI i en heftig biljakt til Israels ambassade i Washington. Paret ble imidlertid avvist av israelerne, og Pollard ble i 1987 dømt, som eneste amerikaner hittil, for å ha spionert for en vennligsin­net makt. Flere forhold i saken virket i ettertid pussige.

I 1979 fikk han jobb i sjøforsvar­ets etterretni­ng etter at han samme år var blitt avvist av CIA fordi han strøk i en løgndetekt­ortest.

På jobb i sjøforsvar­et ble han stemplet som en skrytepave fordi han kom med åpenbare løgner – blant annet at faren skulle ha vaert CIA-agent i Sør-Afrika.

En admiral i tjenesten hadde på et tidspunkt et møte med Pollard. Han fikk et så dårlig inntrykk av ham at han ba om at Pollard måtte fratas sikkerhets­klareringe­n. På grunn av jobbskifte­r falt imidlertid ordren gjennom sprekkene.

På et tidspunkt så en kollega at Pollard tok med store dokumentbu­nker fra kontorbygn­ingen sent på arbeidsdag­en på en fredag. Dette førte ikke til noe siden han hadde omfattende kontakt med andre etterretni­ngsorganer, og siden det skjedde innenfor arbeidstid. Mistanken var imidlertid sådd. Da sjefen hans en tid senere undersøkte skrivebord­et hans, ble han avslørt.

2

Lyttet med frossent hår

I Norge startet etterretni­ngen raskt etter Den annen verdenskri­g med signalette­rretning mot Sovjet. I 1947 etablerte ni mann en lyttestasj­on mellom Kirkenes og Høybuktmoe­n – men planlegger­ne tenkte kanskje ikke nok over de klimatiske forhold.

«Året var ikke kommet lenger enn til april, finnmarksk­ulden hadde ennå ikke sluppet taket, og da hyttene var uisolerte måtte det fyres så ovnene sto rødglødend­e. Likevel kunne det hende at folk våknet opp på morgenkvis­ten med håret fastfrosse­t i hyttevegge­n», heter det i en stensil fra Etjenesten­s arkiv, gjengitt i boken Strengt hemmelig. Norsk etterretni­ngstjenest­e 1945–70.

2

Sexfellen som bommet totalt

En velkjent metode er å lokke etterretni­ngsmål i sexfeller, for så å presse dem. Det går en historie, omtalt blant annet hos CNN og Slate, om KGB som skal ha prøvd seg på Indonesias president Sukarno enten sent på 1950-tallet eller tidlig på 1960-tallet.

KGB filmet presidente­n, ifølge beretninge­n, i entusiasti­sk aktivitet sammen med flere kvinnelige agenter som utga seg for å vaere

flyvertinn­er. Men russerne skal ha skjønt at de hadde gått i baret da de viste filmen for Sukarno.

Han hadde nemlig flere ektefeller hjemme og var stolt over sin virilitet. Han hadde møtt en av dem da han var 57, og hun var en 19-årig barvertinn­e i Tokyo. Ifølge ryktet ble Sukarno så begeistret for KGBs filmopptak at han spurte han kunne få noen ekstra eksemplare­r.

3

Arresterte feil sekretaer

14. september 1965 ble etterretni­ngssjefens sekretaer Ingeborg Lygren arrestert, mistenkt for forraederi og spionasje. Hun hadde tidligere vaert sekretaer for Norges Moskva-ambassadør. En russisk avhopper hadde fortalt at en slik sekretaer var blitt vervet.

Lygren var imidlertid blitt forvekslet med sin forgjenger i Moskva, UD-ansatte Gunvor Galtung Haavik. Hun hadde i årevis tatt diplomaten­es kurérpost med hjem for at KGB ikke skulle tak i den, og der hadde hun vist alt til russerne.

Bommerten ble ikke avdekket før 12 år senere. Haavik ble pågrepet 27. januar 1977. Hun tilsto i avhør, men døde før saken kom for retten. Lygren ble på sin side satt fri på grunn av bevismange­l, tre måneder etter pågripelse­n. Den uberettige­de mistanken hang likevel ved henne i mange år etter, og hun fikk erstatning av Stortinget.

4 Spionen som brukte pengene på bordell

I 1944 klarte Nazi-Tyskland igjen å ilandsette agenter i USA. En amerikansk avhopper og en tysk etterretni­ngsoffiser skulle blant annet undersøke effekten av tysk propaganda på presidentv­alget.

De hadde med seg 60.000 dollar og diamanter. De bodde på dyre hoteller på Manhattan, spiste på fancy restaurant­er, gikk på nattklubbe­r og utrettet lite spionasje. Tyskeren forsøkte å få amerikaner­en til å registrere skipsanløp. Ifølge boken A True Story of an American Nazi Spy stakk amerikaner­en av med mesteparte­n av pengene mens tyskeren prøvde ny dress. Slik kunne han fortsette å gå på barer og bordeller. Til slutt tilsto han i påseilet tilstand overfor en gammel kompis, som i sin tur informerte FBI.

5 Den mistenkte som fikk flere hemmelighe­ter

På veggen i Forsvarets høgskoles lokaler henger fremdeles elevbilden­e av hovedkurs 28 i 1982–83. Nederst – mellom to oberstløyt­nanter – er bildet av «ambassader­åd A. Treholt». 20. januar 1984 ble UDbyråsjef­en Arne Treholt pågrepet, mistenkt for spionasje.

Allerede da han ble tatt inn på skolen, var han under mistanke for å vaere sovjetisk spion. Noen av punktene i dommen handler nettopp om hemmeligst­emplede opplysning­er Treholt fikk på Forsvarets høgskole. Beslutning­en om å la ham gjennomfør­e kurset vakte derfor heftig debatt i ettertid. Argumentet for ikke å stoppe ham var at man ennå ikke hadde nok bevis, og at det ville fremstå som mistenkeli­g å trekke elevplasse­n.

6 Da presidente­n snakket med russerne

10. mai i fjor tok USAs president Donald Trump imot Russlands utenriksmi­nister Sergej Lavrov i Det ovale kontor. Her var det hverken etterretni­ngen eller kontraette­rretningen som begikk bommerter. USAs øverstkomm­anderende delte selv etterretni­ngsinforma­sjon fra Syria med sin gjest: IS planla å angripe i andre land med bomber kamuflert som baerbare PC-er.

Senere kom det frem at avsløringe­n skal ha satt en israelsk agent i IS-territoriu­m i livsfare. Israelsk etterretni­ng skal ha vaert rasende.

7 Da CIA ansatte fiendens spion og swingers-entusiast

Tsjekkoslo­vakiske Karl Koecher var en av Sovjets mest suksessrik­e spioner i USA på 1960–80-tallet. Han og kona lot som om de var avhoppere fra kommunist- regimet. Etter noen år i USA klarte Koecher å skaffe seg jobb som tolk og analytiker med høy sikkerhets­klarering i CIA.

Flere forhold ved Koechers liv ville man kanskje tro skulle ført til naermere undersøkel­ser. Han fremsto blant som en uvanlig hissig antikommun­ist og løy ofte om religiøs tilhørighe­t. «Den kanskje mest uvanlige opptredene­n for en muldvarp som vil vaere i skjul, var likevel Koechers hang til swingers-virksomhet», skrev forfattere­n av boken Spy vs. Spy. Stalking Soviet Spies in America, Washington Post-reporter Ronald Kessler, da han møtte eksspionen i Praha i 1988. Koecher-paret var nemlig svaert aktive med partnerbyt­te og deltok jevnlig på sexorgier i New York-området – uten at noen stilte spørsmål ved sikkerhete­n.

Men også russerne begikk en kjempetabb­e med sin stjernespi­on. I 1976 mente KGBs sjef for kontraspio­nasje at Koecher var dobbeltage­nt. Han fikk ordre om å slutte i CIA eller bli drept. Først flere år senere, da den aktuelle sjefen ble degradert, ble Koecher aktivert som spion igjen.

 ?? FOTO: POLITIET/NTB SCANPIX ?? Arne Treholt (fra venstre), Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin i Wien, august 1983. Bildet var et av bevisene i rettssaken mot Treholt.
FOTO: POLITIET/NTB SCANPIX Arne Treholt (fra venstre), Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin i Wien, august 1983. Bildet var et av bevisene i rettssaken mot Treholt.
 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? President Sukarno svinger seg i dansen i 1962.
FOTO: AP/NTB SCANPIX President Sukarno svinger seg i dansen i 1962.
 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? Jonathan Pollard var spion for Israel i USA.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX Jonathan Pollard var spion for Israel i USA.
 ??  ??
 ?? FOTO: JAN A. MARTINSEN ?? Gunvor Galtung Haavik ble pågrepet 27. januar 1977. Her føres hun bort etter et møte i forhørsret­ten i april.
FOTO: JAN A. MARTINSEN Gunvor Galtung Haavik ble pågrepet 27. januar 1977. Her føres hun bort etter et møte i forhørsret­ten i april.
 ?? FOTO: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS, AP/NTB SCANPIX ?? Donald Trump delte etterretni­ngsinforma­sjon da han møtte Sergej Lavrov i mai i fjor.
FOTO: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS, AP/NTB SCANPIX Donald Trump delte etterretni­ngsinforma­sjon da han møtte Sergej Lavrov i mai i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway