Aftenposten

Dette skulle vaere hans største På dagen 10 år etter marerittet

- ERLEND NESJE

I kveld avgjøres det på Stadio Olimpico: Klarer Liverpool å holde på 5–2-ledelsen fra den første Champions League-semifinale­n på Anfield? Eller skal Roma utrette et nytt mirakel og hylles som helter på Curva Sud?

Roma-kapteinen og supporterf­avoritten Agostini Di Bartolomei opplevde det 30. mai 1984.

I 55 sekunder hadde klubbikone­t den ene hånden på trofeet i Serievinne­r-cupfinalen (dagens Champions League) mot Liverpool på Stadio Olimpico.

Bartolomei scoret på Romas første forsøk i straffespa­rkkonkurra­nsen. Men så raknet alt. For Roma. For supportern­e på Curva Sud, tribunedel­en i søndre sving.

Finaletape­t for Liverpool ble en traume for den rødgule delen av Roma. Men ingen tok det hardere enn Di Bartolomei.

Han klarte aldri å komme seg.

På dagen 10 år etter marerittet på Stadio Olimpico tok han sitt eget liv.

Stadio Olimpico 30. mai 1984: Glidelåsen i kaptein Graeme Souness’ overtrekks­jakke er åpen, gladiatore­n på Liverpools midtbane kan knapt vente på å få spille finalen.

Liverpool er verdens beste fotballag på denne tiden.

Roma er Italias beste, men dette er deres første finale i den gjeveste av Europa-cupen.

Souness håndhilser på Romas kaptein Di Bartolomei. Han er innbitt og stille. Bartolomei, omtalt som den beste italienske spiller uten landskampe­r, liker ikke å snakke. Fordi det kan vaere en sjanse for at det er noen som ikke er interesser­t i å lytte til hva han har å si.

Roma-kaptein vil spille, vinne og bli ferdig.

Kapteinene bytter vimpler, men det er knapt mulig å se folkehavet på tribunen. Stadion er røyklagt i gult, rødt og oransje.

Men Di Bartolomei kan høre Curva Sud synge:

«OOOO AGOSTINO ... AGO AGO AGOSTINO GOL ...».

Kapteinen som er født og oppvokst i arbeiderkl­assebydele­n Tor Marancia, drøye 12 kilometer fra Stadio Olimpico, har spilt for AS Roma helt siden guttedagen­e. Dette er hans sesong nummer 12 på A-laget.

Han er supportern­e på Curva Suds utsending på banen. Spilleren i trøye 10 er en av deres egne. Han er deres Il Capitano.

– «Ago» skal løfte trofeet, synger Curva Sud.

Drama på straffespa­rk

Det er denne sjansen Di Bartolomei har drømt om, jobbet og slitt for, hele livet: Å kunne løfte den gjeveste pokalen i sin hjemby.

Kampen ender 1–1, straffespa­rkkonkur- ranse må til for å kåre en vinner.

Steve Nicol bommer på Liverpools første forsøk. Di Bartolomei scorer og Roma leder for først gang finalen.

I 55 sekunder får Di Bartolomei kjenne på følelsen av å lede en finale i Serievinne­rcupen.

Liverpool utligner, Bruno Conto og Fabiano Graziani bommer. Roma tapte finaledram­aet på eget gress.

Og Agostini Di Bartolomei ble aldri seg selv igjen.

Han var elsket av supportern­e og folket.

Men klubbledel­sen i Roma ønsket endringer. Svenske Sven-Göran Eriksson skulle ta over måneden etter og laget skulle fornyes.

Di Bartolomei fikk beskjed om at han ikke var med i fremtidspl­anene. Han ble gitt bort til Milan uten at det ble krevd en krone i overgangss­um.

Fotballkar­rièren gikk nedover. Han spilte sin siste kamp for Salernitan­a i 1990. Men det var ingen som brydde seg om at Il Capitano la opp. Italia kokte i stedet over av VMfeber i ukene og månedene før mesterskap­et på hjemmebane.

Han ble ikke tilbudt noen fotballjob­ber. Samtidig slet han med depresjon og økonomiske problemer. Bankene nektet å gi ham lån til et idrettssen­ter som var under planleggin­g.

30. mai 1994, på dagen 10 år etter finaletape­t mot Liverpool, var Di Bartolomei i familiens hus ved Castellaba­te i Sør-Italia.

Der endte han livet sitt.

Søvnløse netter etter finalen

– Jeg vet ikke hvor mange søvnløse netter han hadde etter finalen, men det var man-

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway