Aftenposten

Tragikomed­ie i et helt ekte klasserom

-

Vi står sammen i skolegange­n på Hartvig Nissen, og har en følelse av at absolutt alt kan skje. Graffiti fra et fordums prosjekt famler på veggen. Små vinduer, tunge trapper og tett luft. Den slitte, anonyme døren, som rådgiveren (Oda Schjøll) låser seg inn og ut av i blå blazer og med et desillusjo­nert smil.

Den forsøksvis kule klassefors­tanderen (Harald Rosenstrøm) med pistrete skjegg og malplasser­t vintagetre­ningsjakke. De er sammen på jobb i denne tunge bygningen fra 1899 som har utdannet norske kulturbygg­ere fra Bokken Lasson og Hege Schøyen, til dagens elever som Tarjei Sandvik Moe og Alfred Ekker Strande.

De to sistnevnte medvirker i kveldens forestilli­ng, Nyanser av gris, som henholdsvi­s den pratsomme nerden Milan og den følsomme, men manipulere­nde, kjekkasen Elias.

Hva skjedde i Berlin?

Jeg har sett stedsspesi­fikt teater tidligere, men aldri følt stedets kraft så sterkt som nå. Vi låses inn i klasseromm­et, setter oss bak pultene og blir ropt opp av laereren med våre virkelige navn. Men Pernille i klassen mangler, og vi skjønner straks hvorfor. Det skjedde noe grisete med Pernille, Elias og en nugattibok­s på klasseture­n til Berlin.

Var hun for full? Har han skjenket henne? Var det sex, overgrep eller rett og slett bare noe tøys med sjokoladep­ålegg? Er Elias en overgriper eller et offer for ryktespred­ning?

Det er disse nyansene Antiteater­et vil gå opp med Nyanser av gris. Det er midt i #metoo-debatten, men det forløses bare nesten som drama.

Godt og uglamorøst

Kvelden starter som komedie og slutter som tragedie. Gjenkjenne­lsen av klassesitu­asjonen står for mesteparte­n av komedien. Rådgiveren­s famling med teknikk og hennes totalt hjelpeløse powerpoint­foredrag om rus og sex. Milan som gafler i seg butikkens billigste tortillach­ips til frokost, og minner oss om at virkelighe­tens videregåen­de ikke er malt i Skamduse farger. Det er mest lengsel etter naerhet, dårlig kosthold og uhåndterli­g hårvekst.

Mens Tarjei Sandvik Moe og Oda Schjøll tar hånd om komikken, er tragedien sentrert rundt hva som skjedde i Berlin.

18 år gamle Alfred Ekker Strande gjør en svaert god innsats som Elias. Han har følelsene utenpå kroppen, og er like deler sint som sårbar. Det er interessan­t hvordan han ikke vil snakke om Berlin, men at han likevel tyr til både vold, beskyldnin­ger og laererhjel­p for å renvaske seg.

Mye godt kan sies om teaterkuns­tens evne til å skape illusjon, men det er noe eget å se 18-åringer spille jevnaldren­de. Elias sitter på pulten bak meg, og han hører til i dette klasseromm­et. Du vet at han ikke skal legge 10-åringen, sende e-post til agenten og krangle med kona etter endt forestilli­ng.

Det skaper en helt egen autentisit­et, som Antiteater­et bruker for alt den er verdt.

Kunne vaert farligere

Men Elias er en uforløst tragedieka­rakter. Han går ikke gjennom en dramatisk utvikling, og har ikke noe egentlig dilemma. Jeg tror Elias trenger en verdig motstander. Pernille kunne vaert en synlig karakter i dramaet, slik at sympatien skiftet gjennom forestilli­ngen. Eventuelt kunne venninnen (intenst spilt av Camilla Klaudiusse­n) hatt kunnskap om hva som egentlig skjedde, og dermed blitt en farligere antagonist.

Det hadde også vaert interessan­t hvis laererne hadde sett Berlin-saken i lys av #metoo – og handlet deretter. Da ville Nyanser av gris blitt en langt farligere samtidspar­odi.

Teater for sin generasjon

Når det er sagt, har Even Torgans stykke mange nyanser av samfunnskr­itikk og bøttevis med humor. Det er ikke første gang Torgan lager teater som treffer unge mennesker. Emo-generasjon­en ble godt tematisert i Natt & Dagvinner Det går bra, og årets Nissenrevy (også den regissert av Torgan) ga oss en latter for livet.

Kvaliteten­e i revyen var noe av det samme som i kveldens forestilli­ng: Skarp satire, Alfred Ekker Strande og lek med illusjonen.

Jeg gleder meg allerede til neste forestilli­ng av Antiteater­et.

 ?? FOTO: STINE RAASTAD/ANTITEATER­ET ?? Elias (Alfred Ekker Strande) avslutter skoletimen med å ta et oppgjør med klassekame­rater og laerere. Det blir kveldens mest spennende scene.
FOTO: STINE RAASTAD/ANTITEATER­ET Elias (Alfred Ekker Strande) avslutter skoletimen med å ta et oppgjør med klassekame­rater og laerere. Det blir kveldens mest spennende scene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway