Aftenposten

De krever at butikker skal få skjenkebev­illing

I vinter ble tre butikker og en frisør nektet skjenkebev­illing. Slik skal det vaere, mener byrådet. Høyre, Frp og Venstre vil endre reglene.

- CHRISTIAN SØRGJERD

Fiskebutik­k og bar er greit, det samme er sykkelverk­sted og bar. Men klesbutikk og bar ikke er greit, bortsett fra i et kjøpesente­r. Nå vil opposisjon­en rydde i regelverke­t.

Siden 1923 har Follestad solgt herreklaer på ulike adresser i Oslo. Midt i den nye hovedbutik­ken i Kongens gate i Kvadrature­n har Follestad bygget en delvis adskilt bar.

Den får de ikke ta i bruk. De fikk i vinter avslag fra Naeringset­aten på søknaden om skjenkebev­illing, og nylig behandlet byrådet klagen. Resultatet? Nytt avslag.

– Dette er ikke tenkt rettet mot 20-åringer på fredagsfes­t. Vi vil gi kundene mulighet til å kombinere et glass vin med mote. Det kjennes litt som vi er blitt misforståt­t, at kommunen ikke har skjønt hva vi ønsker å gjøre, sier medeier William Follestad.

Nå vil Høyre, Frp og Venstre endre reglene, de vil at hovedprins­ippet skal vaere at også butikker kan få bevilling. Politikern­e ser det i sammenheng med det rødgrønne byrådets prestisjep­rosjekt Bilfritt byliv.

– Bilfri byliv må bety mer enn å fjerne P-plasser. Kommunen må spille på lag med de naeringsdr­ivende i sentrum. Da må hele spekteret av virkemidle­r tas i bruk, sier Øystein Sundelin (H).

– Vi må ha mer fokus på byliv, ikke bare på bilfritt, sier Hallstein Bjercke (V).

Flere avslag nylig

Follestad er ikke alene. I løpet av noen måneder fikk også frisøren Perfect Hair, luksusbuti­kken Hermés og tebutikken A. C. Perchs etter tur nei til skjenkebev­illing.

På tidlig 2000-tall fikk blant annet flere frisører tillatelse til å servere kunder et glass vin til klippen. Hvorfor gis det avslag i dag? Svaret ligger 11 år tilbake i tid.

Da ønsket den lille møbelbutik­ken Medmer på Grünerløkk­a bevilling. Vanligvis behandler byråkraten­e skjenkesøk­nader. Men siden problemsti­llingen var prinsipiel­l, fikk bystyret saken i fanget.

Politikern­es svar var et tverrpolit­isk avslag: Høyre, KrF, SV, Ap og Rødt stemte det ned. Siden ble prinsippet om at varehandel og alkohol som hovedregel ikke kan kombineres, slått fast i kommunens Alkoholpol­itisk handlingsp­lan.

Flere unntak fra regelen

I praksis er det en stor gråsone.

Flere skjenkeste­der har i senere år fått salgsdiske­r for ulike matvarer. På Grünerløkk­a ligger et kombinert sykkelverk­sted og bar. På Youngstorg­et er det kombinert fiskebutik­k og restaurant, mens en platebutik­k og pub ligger i Grensen, ikke langt unna.

På Egertorget, rett bak Stortinget, ligger det lille luksussent­eret Høyer. Der kan man kan gå fritt mellom de ulike butikkene, det er vanskelig å si hvor den ene slutter og den andre starter. Midt i lokalet ligger en bar.

Follestad opplever dette som forskjells­behandling.

Slik forklarer etaten grensen

Hos Naeringset­aten forklarer de grenseoppg­angen slik:

– Utgangspun­ktet vårt er enkelt. Ordinaere serverings- og skjenkeste­der kan få skjenkebev­illing, butikker kan ikke få. Så er det samtidig åpnet opp for noen unntak, sier direktør Gunnhild Haugen i etaten.

Hun bruker en fiskeresta­urant som også selger noe av fisken de serverer i restaurant­en, som eksempel på et slikt unntak.

– Poenget er at det som utgangspun­kt må vaere en naturlig sammenheng der. En klesbutikk har ingen sammenheng med servering.

Enkelte av de andre kombi-stedene som finnes, har også skjenkedel­er av lokalet som er tydelig avgrenset fra butikkdele­n.

Byrådet vil ikke endre

Byrådet har lagt frem et forslag til nye skjenkefor­skrift, men uten å endre muligheten for butikker. Naeringsby­råd Kjetil Lund (Ap) synes ikke dagens regler er et problem.

– Jeg mener vi skal holde fast ved at alkohol ikke skal serveres i klesbutikk­er. For lite tilgang på alkohol er ikke et problem i Oslo, sier Lund.

Han viser til at Alkoholpol­itisk handlingsp­lan, som revideres hvert fjerde år, gir rammene for alkoholpol­itikken i Oslo. Forskrifte­n bare konkretise­rer dette.

– Hvis de borgerlige nå ønsker å skjenke alkohol i alle slags butikker, er handlingsp­lanen tid og sted for å foreslå endringer, sier Lund.

Den skal neste gang revideres i 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway