Aftenposten

– Operaprise­ne bør opp på populaere forestilli­nger

- HILDE BJØRHOVDE

Samfunnsøk­onom i Civita, Steinar Juel, mener billetter i Operaen i Oslo kan prises mye høyere.

– En test på at billettene selges for billig, er at de fleste billettene i Den Norske Opera & Ballett er utsolgt, og at de er vanskelige å få tak. Det sier Juel i en kommentar til Aftenposte­ns artikkel om billettpri­ser i Operaen mandag.

Der konkludere­r Synnøve Hokholt Sagafos og Sara M Frimanslun­d i sin masteroppg­ave fra Norges handelshøy­skole (NHH) at operabille­ttene i Oslo kunne vaert dyrere, og at Operaen kunne økt sine inntekter med opptil 26,4 millioner kroner i året.

Steinar Juel har tidligere skrevet om billettpri­sene i Operaen i en artikkel i Minerva i mars i fjor. Da mente han at prisene kunne dobles, at operapubli­kumet betaler stadig mindre av hva Operaen faktisk koster, og at skattebeta­lerne tar regningen, noe han mener er urimelig.

– Det kan godt vaere at prisene bør differensi­eres mer, og at prisene bør kjøres opp på populaere forestilli­nger, sier Steinar Juel. Han går selv gjerne i Operaen, men synes ikke det er riktig at han skal subsidiere­s så sterkt av folk som aldri setter sine ben i operahuset i Bjørvika.

Skattebeta­lerne støtter hver billett med om lag 2000 kroner. Operaen argumenter­er med at billettene må vaere rimelige, slik at alle kan kjøpe gode billetter, men de siste studiene viser at det ikke er stor endring i publikumss­ammensetni­ngen, til tross for lave priser og nytt operahus, hevder Juel.

– Operaen er veldig Oslo-konsentrer­t og har et smalt publikum. Rapporten På de skrå bredder fra 2015 om DNO & B viser at det er høyt utdannede og godt voksne personer som bor i Oslo og Akershus som går i Operaen, sier Juel.

Ifølge tall fra SSBs kulturbaro­meter 2016 svarte bare åtte prosent at de gikk på opera- eller operettefo­restilling i 2016.

Varierende priser

Det privatdrev­ne Folketeate­ret i Oslo mottar ikke statsstøtt­e. De har en gjennomsni­ttspris på 800 kroner for sine store musikalopp­setninger, som The Phantom of the Opera.

– Prissettin­gen på Folketeate­ret varierer avhengig av hva slags type arrangemen­t som går her, både prisnivå og hvordan man deler inn salen. Når det gjelder de store musikalene her på huset, som produseres av Scenekveld­er, er det viktigste å oppretthol­de en gjennomsni­ttspris som er høy nok til å sikre en forsvarlig gjennomfør­ing av produksjon­ene, sier direktør i Folketeate­ret, Knud Dahl.

Han sier at dersom The Phantom of the Opera på Folketeate­ret hadde mottatt tilsvarend­e støtte som forestilli­nger i Operaen, kunne de satt ned billettpri­sen med 75 prosent til en gjennomsni­ttspris på kr 200.

– Er operabille­ttene for billige?

– Vi forstår at Den Norske Opera & Ballett ønsker å gi flest mulig anledning til å kunne kjøpe de beste plassene i salen, og vi opplever ikke at Operaen er den mest kommersiel­le konkurrent­en blant institusjo­nene. De har ansvaret for en helt egen kunstform og konkurrere­r ikke med oss, sier Knud Dahl.

 ?? FOTO: SIGNE DONS ?? Balletten Nøtteknekk­eren er blant de mest populaere forestilli­ngene og blir fort utsolgt.
FOTO: SIGNE DONS Balletten Nøtteknekk­eren er blant de mest populaere forestilli­ngene og blir fort utsolgt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway