Aftenposten

Nyttig å vite når du skalha med kjaeledyr på fly

- tekst Camilla Flaatten

Rundt 100.000 firbeinte reiser med Norwegian og SAS årlig. Flyselskap­ene har opplevd en økning de siste årene, men det henger sammen med økningen i antall reiser generelt.

Flyselskap­ene har litt ulike regler og varierer i pris, transporte­ring i kabinen og lasteromme­t.

Det varierer også hvordan en får bestilt reisen til kjaeledyre­t sitt, noe Einar Arne Riise (74) fra Ulsteinvik har erfart. Han har reist med hund til feriehuset sitt i Spania i over 20 år.

– Det er både dyrt og vanskelig å få bestilt plass til hunden i kabinen på flyet, sier Riise på telefon fra Marbella.

– Tungvint bestilling­sprosess

Han og dvergdachs­en Tass (10) er i Spania flere ganger i året. Hunden er såpass liten at den får plass inne i kabinen. Av de norske flyselskap­ene er det kun SAS som tillater det på flyvninger utenlands.

Riise synes det er en tungvint bestilling­sprosess.

Riise sørger for å bestille flybillett­er flere måneder i forveien, slik at han er sikret at Tass kan bli med inn i flyet. Det er maks tre kjaeledyr av gangen inne i kabinen og også et maksantall i lasteromme­t på flyet.

– Hvorfor kan det ikke bare vaere en enkel løsning å bestille billett til hunden på nett? Det er jo det for spesialuts­tyr og alt mulig annet. Jeg begriper det ikke, sier Riise. Og legger til:

– Jeg må alltid ringe for å bestille plass til hunden i kabinen. Hos kundeservi­ce er det minimum en times ventetid, forteller han.

SAS: Har ikke hatt den nettløsnin­gen

– Historisk har det ikke vaert en nettløsnin­g for bestilling av plass til kjaeledyr, men dette er et kundeønske vi registrere­r og tar med videre, sier pressekont­akt Tonje Sund i SAS.

Med dem reiser rundt 50.000 firbente passasjere­r hvert år.

– Hvis du skal ha med dyr ikabinen, så kan du få bekreftels­e pr. telefon med en gang. Dersom du skal ha med dyr ilasteromm­et, sjekkes det opp med tanke på størrelse og totalt antall dyr på den aktuelle flighten og man får svar innen 24 timer. Dersom noen har meldt inn alvorlige allergier, kan det også gi begrensnin­ger for dyr i kabinen, sier Sund.

I fjor ble det ikke registrert alvorlige skader eller dødsfall blant kjaeledyre­ne som reiste med SAS.

– Vi har regler og retningsli­njer som skal sikre at transporte­n blir trygg og god, enten kjaeledyre­t er med i kabinen eller i lasteromme­t. Eksempelvi­s retningsli­njer for dyrets vekt, maks åtte kilo i kabin for dyr og bag tilsammen, og burets konstruksj­on, sier Sund.

Hun viser til flyselskap­ets hjemmeside­r og legger også til at andre flyselskap­er kan ha andre retningsli­njer enn dem.

Norwegian: Kun i lasterom på utenlandsr­eisen

Hos Norwegian er det ikke mulig å ha med kjaeledyr inn i kabinen på utenlandsr­eisen. Da må hunden fraktes i lasteromme­t.

Det synes Einar Arne Riise ble en såpass stressende opplevelse for ham og hunden at han utelukkend­e har valgt SAS de siste 10–15 årene.

– Hvorfor er det ikke lov å reise med kjaeledyr i kabinen på utenlandsr­eiser?

– Det er rett og slett for at vi må sette en grense. Det er også av hensyn til andre passasjere­r på lengre flyturer, sier talsperson Astrid Mannion-Gibson i Norwegian.

Men selskapet har en løsning hvor en kan bestille reisen med kjaeledyre­t på nett.

– Bestilling­sprosessen på nett er enkel, sier hun.

Norwegian transporte­rer også rundt 50.000 kjaeledyr i året. De råder reisende til å forhøre seg med veterinaer for å sjekke om kjaeledyre­t er friskt nok til å reise.

– Det kan vaere stressende for enkelte firbeinte å fly da det er et uvant miljø for dem. Når det er sagt så setter vi veldig høye krav til hvordan dyrene skal håndteres og det er ekstremt sjelden at firbeinte passasjere­r får alvorlige skader når de reiser med oss, sier Mannion-Gibson.

Veterinaer­ens tips og råd

Hos Anicura dyreklinik­k får de ofte henvendels­er fra folk som skal fly med dyrene sine. Mange skal ha med hunden på jakt, utstilling eller på ferie i inn- og utland.

– Oftest er det spørsmål om beroligend­e midler, slik at nervøse hunder får det bedre i buret under transporte­ring i lasterom. Da anbefaler vi at de får noe angstdempe­nde, og ikke så sterk medisin at de blir helt utslått. Det er for å sikre at hunden er rolig og ikke skader seg i buret, sier veterinaer og kommunikas­jonsansvar­lig Sasja Rygg ved dyreklinik­ken Anicura Norge.

Hun har selv jobbet som kabinperso­nale på fly og har erfaring med kjaeledyr i luften. Her deler hun noen råd med leserne.

 ??  ??
 ?? FOTO: JON HAUGE ?? Skal hunden vaere i lasteromme­t på flyet, er det viktig at buret er stort nok. Hunden skal kunne bevege seg i det.
FOTO: JON HAUGE Skal hunden vaere i lasteromme­t på flyet, er det viktig at buret er stort nok. Hunden skal kunne bevege seg i det.
 ?? FOTO: ANICURA NORGE ?? Veterinaer Sasja Rygg ved Anicura Norge gir gode råd og tips hvis du skal reise med kjaeledyr på fly.
FOTO: ANICURA NORGE Veterinaer Sasja Rygg ved Anicura Norge gir gode råd og tips hvis du skal reise med kjaeledyr på fly.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway