Aftenposten

Gerd Svenneby

- Ingeborg Torgner Elisabeth Wedege

Gerd Svenneby døde 15. april 2018 nesten 92 år gammel etter lengre tids sykdom. Hun ble født 23. mai 1926 på Lillehamme­r og vokste opp med fem søstre. I 1949 ble hun ferdig sykepleier ved Ullevål sykehus og fortsatte som laboratori­esykepleie­r ved Sentrallab­oratoriet der. Senere ønsket hun seg en høyere utdannelse og ble i 1964 cand.real. som den niende kvinne ved Biokjemisk institutt, Universite­tet i Oslo.

Deretter ble hun ansatt som laboratori­ekjemiker ved Nevrokjemi­sk laboratori­um, Psykiatris­k klinikk og disputerte i 1972 med en avhandling av betydning for kunnskapen om overføring av nerveimpul­ser mellom nervecelle­r. Etter et studieopph­old ved City of Hope Medical Center i California fortsatte hun resten av sitt yrkesliv ved Nevrokjemi­sk laboratori­um og har publisert en rekke vitenskape­lige artikler.

I perioden 1976–78 var Gerd generalsek­retaer i styret for Norsk biokjemisk selskap og sto bak den første utgaven av medlemsbla­det NBS-Nytt.

Etter pensjoneri­ng i 1988 studerte hun religionsh­istorie, livssyn og etikk ved Universite­tet, var med i U-landsbutik­ken Alternativ handel, veiledet eldre i bruk av internett i regi av Seniornett Norge og var i flere år telefonkon­takt for Demensfore­ningen i Oslo. Gerd var også bidragsyte­r om sin søster Karen i boken «Karen, en historie om Alzheimer» av Helje Solberg, utgitt i 1996. Hun hadde således god kjennskap til sykdommen da den senere rammet henne selv.

For medarbeide­rne ved Nevrokjemi­sk laboratori­um var Gerd en meget god kollega, veileder og venn og vesentlig for miljøet med sitt humør, meningers mot, store arbeidsevn­e og praktiske sans. Hun var et helstøpt, varmt og levende menneske som passet til hedersbete­gnelsen «et grepa kvinnfolk».

Gerds klokskap, raushet, omtanke for venner og hjertelige smil vil lenge bli husket.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway