Aftenposten

Kringkasti­ngsrådet trenger mer enn «fornyelse»

-

Kringkasti­ngsrådets nye leder Julie Brodtkorb og nestleder Torgeir Uberg Naerland, skriver i Aftenposte­n fredag 27. april at «Rådet, slik det er i dag, trenger fornyelse». Det er positivt. Kronikkfor­fatterne sier rett ut at «kritikerne av Kringkasti­ngsrådet anfører legitim kritikk».

Det avgjørende er at vi nå ikke bare gjør kosmetiske endringer i en ordning som har store prinsipiel­le svakheter.

Politikern­es forlengede arm

Hovedutfor­dringen for Kringkasti­ngsrådet er at det fremstår som politikern­es forlengede arm. Innretning­en bryter med prinsippet i Redaktørpl­akaten og lov om redaksjone­ll frihet i mediene, nemlig at medieeiere ikke skal blande seg inn i de daglige journalist­iske valg og prioriteri­nger.

At rådet ikke har beslutning­smyndighet, betyr ikke at det er uproblemat­isk at et «råd», oppnevnt av eiere og generalfor­samling, har sterke synspunkte­r på NRKs og kringkasti­ngssjefens redaksjone­lle valg.

Det ville ikke blitt akseptert i andre store mediebedri­fter.

Det prinsipiel­le problemet ser vi i praksis, når rådet diskuterer spørsmål som åpenbart tilhørere ansvarlig redaktørs domene.

Det har vaert gjort et poeng av at det «bare» er seks påviste tilfeller av dobbeltbeh­andling i Pressens Faglige Utvalg (PFU) og Kringkasti­ngsrådet. Antallet er for så vidt uinteressa­nt. Poenget er at rådet drøfter spørsmål som er i kjernen av de valg redaktøren gjør, og som PFU i neste omgang er satt til å behandle, dersom noen er misfornøyd­e.

Redaksjone­ll uavhengigh­et

Dersom et råd av denne typen skal stå seg mot prinsippet om redaksjone­ll uavhengigh­et, må det forankres helt overordnet. For eksempel som en rundt formulert forpliktel­se i NRK-plakaten, og så må det bli opp til NRK selv å utforme en ordning som tilfredsst­iller eiernes overordned­e krav, også hva gjelder åpenhet.

Slik det er på andre områder i uavhengige medier og redaksjone­r.

 ?? Arne Jensen Norsk Redaktørfo­rening ??
Arne Jensen Norsk Redaktørfo­rening
 ?? Ina Lindahl Nyrud
Norsk Journalist­lag ??
Ina Lindahl Nyrud Norsk Journalist­lag

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway