Aftenposten

De gode intensjone­rs politikk

- Torstein Ulserød jurist i Civita

Etter at Simon Malkenes, som er laerer i Oslo-skolen, omtalte problemer med egne elevers adferd i Dagsnytt Atten 5. mars, har det pågått en heftig debatt om skolemiljø, inntakskri­terier til videregåen­de skoler og laereres ytringsfri­het. Malkenes mener systemet med såkalt fritt skolevalg i Oslo fører til for stor konsentras­jon av «problemele­ver» på enkelte skoler, noe som igjen skaper et dårlig laeringsmi­ljø på disse skolene. Etter innslaget i Dagsnytt Atten hevdet noen av elevene ved Malkenes’ skole at han hadde krenket dem. Dette førte til at Malkenes fikk beskjed av rektor på skolen der han jobber, om at skolen ville undersøke saken. På den ene siden mener noen elever at Malkenes har opptrådt krenkende, på andre siden mener enkelte laerere og politikere at Malkenes er en «superhelt» som kjemper for ytringsfri­heten. Og mange ser nå ut til å mene at det er noe alvorlig galt med systemet som gjør at laerere ikke tør å ytre seg i tilstrekke­lig grad.

Stortinget har bestemt at rektorer må ta personalme­ssige skritt mot laerere basert på elevenes følelsesli­v. Det er urimelig å kritisere skoleleder­e for å forsøke å følge den absurde lovgivning­en.

Krenking, ikke mobbing

Jeg skal ikke gå naermere inn på de konkrete problemsti­llingene som er reist i Malkenes-saken. Men det finnes et bakteppe for denne debatten, nemlig opplaering­slovens bestemmels­er om mobbing og krenkelse av elever. De gjeldende reglene om skolemiljø ble vedtatt av et enstemmig storting i fjor. Det er fristende å spørre hvor de politikern­e som nå er ekstremt opptatt av ytringsfri­het og «tillitskul­tur», var den gangen. Det er for eksempel påfallende hvordan Arbeiderpa­rtiets nestleder Hadia Tajik i Aftenposte­n 29. april skriver høystemt om «arbeidsfol­k som våger å vaere kritiske», eksemplifi­sert med Malkenes, uten å nevne med ett ord at det er det regelverke­t hun selv var med på å vedta for under ett år siden, som hjemler de sanksjonen­e hun nå synes å vaere kritisk til.

Regelverke­t Tajik og resten av Stortinget vedtok i 2017, kan ikke sies å vaere spesielt sterkt inspirert hverken av ytringsfri­hetstanken eller tillit til de som arbeider i skolen. Og problemene mange nå peker på, var forutsigba­re. Jeg skrev selv, i 2015, ganske kritisk om bakgrunnen for den loven vi nå har fått.

Et hovedgrunn­lag for endringene i opplaering­sloven i 2017 var det såkalte Djupedalut­valget, som i 2015 leverte utredninge­n «Å høre til. Virkemidle­r for et trygt psykososia­lt skolemiljø». Krenkelses­begrepet var en del av lovverket om mobbing i skolen også før den siste revisjonen av kapittelet om skolemiljø i opplaering­sloven.

Men med Djupedalut­valget ble «krenkelser» løftet opp som det sentrale fenomenet som loven skal verne elevene mot. Utvalgets anbefaling­er ble på dette punktet fulgt opp, blant annet ved at opplaering­sloven nå fastslår at «skolen skal ha nulltolera­nse mot krenking som mobbing, vold, diskrimine­ring og trakasseri­ng» (§ 9 A-3). Og det er krenking, ikke mobbing, som utløser den nye aktivitets­og undersøkel­sesplikten som førte til at skolen måtte ta personalme­ssige skritt i Malkenes-saken (§ 9 A-5).

«En subjektiv følelse av ubehag»

Det er dermed sentralt å forstå hva som ligger i lovens krenkelses­begrep. Det er klart at krenkelses­begrepet er et videre begrep enn «klassisk» mobbing. Men hva som utgjør en krenkelse er ikke definert naermere i loven utover de eksemplene som er gitt. I lovproposi­sjonen vises det til at disse eksemplene «ikke er en uttømmende oppramsing», at «krenkelser omfatter både direkte handlinger og verbale uttrykk» og «mer indirekte krenkelser som utestengin­g, isolering og baksnakkin­g». Det understrek­es at «begrepet krenkelser skal tolkes vidt». Det presiseres riktignok at ikke «enhver kritisk ytring eller uenighet mellom elevene er

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway