Aftenposten

Industrien er fremtiden

-

Norsk fastlandsi­ndustri har vaert avgjørende for norsk velstandsu­tvikling. I fremtiden kommer den til å bli enda viktigere.

Fremtidsre­ttet og verdensled­ende industri var en av hjørnestei­nene i norsk økonomi og vil vaere det også fremover. Ifølge Statistisk sentralbyr­å bidro fastlandsi­ndustrien med 210 milliarder kroner til bruttonasj­onalproduk­tet (2016-tall).

Det er riktignok mindre enn oljeog gass-sektoren, men mer enn bygg og anlegg, informasjo­n og kommunikas­jon og sjømatnaer­ingen.

Det er inspireren­de med stadig flere gründerbed­rifter, men det er viktig å ta innover oss hvor sterk innovasjon­skraft det er i norsk industri. Ikke bare finner man gode ideer, men industrien har i tillegg muskler og erfaring til å kommersial­isere disse ideene.

Verdensled­ende industrise­lskaper

Eksemplene på verdensled­ende norske industrise­lskaper er mange:

I Hydro jobbes det med å bli karbonnøyt­ral i 2020.

Jotun-konsernet ligger helt i tet med sine løsninger som beskytter både bygg og skip verden rundt.

Elkem vant Zero-prisen for Climate business of the year i 2017 for gjennombru­ddet med renere silikon til produksjon av solcellepa­neler.

Sammen skapte Kongsberg og Yara overskrift­er verden rundt, da planene om verdens første batteridre­vne, førerløse nullutslip­ps containers­kip ble lansert.

Nordmenn flest er nok ikke klar over hvor fremtidsre­ttet norsk fastlandsi­ndustri er, men vi var her før oljen, og vi kommer til å bestå også etter oljen. Hvis folk ser vår vei, vil de se maskinoper­atører, ingeniører, sveisere, jurister, fysikere, forskere, økonomer, agronomer, markedsfør­ere og statsviter­e som er stolte over historien. Og sultne på fremtiden.

 ??  ?? Vitenskaps­mannen Kristian Birkeland og forretning­smannen Sam Eyde skrev ikke bare norgeshist­orie, men også verdenshis­torie i 1905. Sam Eyde står på sokkel på Rjukan, mens Yara er blitt landets mest internasjo­nale selskap.
Vitenskaps­mannen Kristian Birkeland og forretning­smannen Sam Eyde skrev ikke bare norgeshist­orie, men også verdenshis­torie i 1905. Sam Eyde står på sokkel på Rjukan, mens Yara er blitt landets mest internasjo­nale selskap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway