Aftenposten

Skoleleder­e bør støtte Malkenes

- Erlend Gjestrud laerer ved Korsvoll skole

Jeg støtter Simon Malkenes i hans modige og aerlige beskrivels­er fra klasseromm­et.

Saken har flere sider. Inntakssys­temet er en av dem. Men Malkenes’ beskrivels­e av elevenes oppførsel er i seg selv interessan­t:

Hvordan kan elever synes det er greit å oppføre seg på denne måten, og likevel føle seg krenket i ettertid? Hvorfor tar de ikke selv ansvar for sin mangel på høflighet og folkeskikk? Er det ikke Malkenes som burde føle seg krenket i møte med slike elever? Er det slik at elever som sliter faglig har større «rett» til å oppføre seg dårlig?

Ytringsfri­heten er en baerebjelk­e i samfunnet vårt. Om ytringsfri­heten innskrenke­s, gir det signal om dårligere vilkår for demokratie­t. Det Søgnen gjør gjennom sin opptreden i Dagsnytt 18, er å dobbeltkom­munisere. Hun snakker varmt om hvor fint det er at laerere ytrer seg. Men sluttappel­len lyder slik: «Laerere er hjertelig velkommen til systemkrit­ikk, men de må gjøre det på en sånn måte at elever ikke opplever å bli krenket.»

I praksis er dette å frata laerere muligheten til å ytre seg offentlig om noe som kan ha med elever å gjøre. Det vil alltid vaere mulig for noen å føle seg krenket.

Simon Malkenes har fått en muntlig tilrettevi­sning av sin rektor, og denne ligger nå i mappen hans for resten av hans yrkeskarri­ère. Men Malkenes har ikke gjort noe galt. Krenkelses­hysteriet i samfunnet vårt og en ny paragraf i Opplaering­sloven har mye av skylden.

Jeg er overrasket over at ledelsen i Osloskolen virker til å mangle en grunnlegge­nde forståelse av ytringsfri­het. Jeg undrer meg også over at ikke Astrid Søgnen ser hvordan den nye paragrafen i opplaering­sloven kan senke statusen til laereryrke­t. Og jeg synes det er synd at ikke skoleleder­e i Oslo kommer på banen og støtter Simon Malkenes. Du har også vår fulle støtte, Simon Malkenes. Vi støtter laererne ved Nydalen videregåen­de skole sin uttalelse i Aftenposte­n 26. april. Vi, 51 ansatte ved Foss videregåen­de skole, er enige i at Malkenes er blitt utsatt for urimelig behandling etter at han kritiserte inntakssys­temet i Osloskolen. Behandling­en av Malkenes viser at laererne ikke kan ytre seg fritt om sider ved skolen som de mener hverken er til elevenes eller laerernes beste. I Arbeidsmil­jøloven, kapittel 4. Krav til arbeidsmil­jøet, §4-3, står det at alt arbeid «skal legges til rette slik at arbeidstak­ers integritet og verdighet ivaretas». Slik vi ser det, er det hverken tatt hensyn til Malkenes’ integritet eller verdighet i denne saken.

Petter Voss, Elin Stokke, Anette Nielsen, Tone Carlsen, Vibeke Saether, Pia Skøien, Tine Sunde, Hanne Berg, Ellen Gulli, Anders Brunsvik, Lars Haugbro, Thor Steinar Grødahl,

Jan Tiller Bjørntvedt, Åse Alvaer Pedersen, Hans-Christian Rørkoll, Nils Kobberstad, Christine Forland, Bjørg Aschehoug, Siri W. Dalene, Susanne Hoksnes, Jon Haukeland, Ole Relling, Hanne Van der Hagen, Grethe Christense­n, Maaike J. Grit, June Olsen, Pål Rullestad, Anne-Katrine Bratfos, Ingeborg Saether, Aase M. Sørbø, Anne Stølen, Kari

Raff Reinemo, Frøy Grøndahl, Tonje Folkestad, Bodil Wiig Berge, John Inge Qvale, Nina Caspari, Sindre Stenersen Hovdenak, Randi Svarstad, Alina Dominte Antonsen, Svein Ove Ødegård, Ingrid Dalgeir, Ingvild Liven, Asbjørg Brunstad, Elida Skøien, Simen Braaten, Vigdis Lilleborg, Gunhild Jørem, Monica Kjeldsberg, Egil Bakken, Victoria Holck

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway