Aftenposten

Arbeiderpa­rtier uten arbeidsfol­k

- daglig leder i Svensson stiftelsen

I hele Europa sitter marginalis­erte venstrepar­tier og stiller seg feil spørsmål.

Selvsagt flykter velgere med lav inntekt fra venstresid­ens partier. Funnene går frem av en ny studie fra den anerkjente økonomen Thomas Piketty. Konklusjon­en er at i hele Europa bytter venstresid­en ut velgere med lav utdanning og inntekt og sitter igjen med velgere med høy inntekt og enda flere studiepoen­g. I land etter land har politikken gått fra å vaere et spørsmål om fattige mot rike til å handle om konkurrere­nde eliter. Økonomisk kapital møter kulturell kapital, og i valgår gjør de opp seg imellom.

For venstresid­ens partier har dette blant annet medført at det er faerre velgere igjen som stemmer på dem. Det er en kjent sak at store, tradisjons­rike sosialdemo­kratiske partier sliter med å holde seg relevante i dagens Europa. I land etter land tynnes det ut i rekkene og de tidligere velgerne går nye veier.

Arbeiderkl­assen går mot Høyre

Utviklinge­n er den samme i Norge. Avisa Klassekamp­en har tidligere gått ut med tall som viser at arbeiderkl­assevelger­e går mot Høyre. For eksempel anså 32 prosent av Aps velgere seg som en del av arbeiderkl­assen i 2017 og SV kunne skilte med 19 prosent. I 1964 var andelen 64 prosent for begge partier.

Årsaken er ikke at arbeiderkl­assen ikke finnes, men at den ikke lenger har noe naturlig hjemsted.

I hele Europa spør venstresid­ens partier seg nå om hvorfor velgerne har sviktet dem. De burde heller spørre seg hvorfor de har sviktet velgerne.

Man kan for eksempel spørre seg om det er slik, at man med hånden på hjertet kan si at man har stått opp for interessen­e til folk som jobber hardt for lave lønninger når det virkelig røyner på.

En test kan vaere å ta en titt på hvem som represente­r venstresid­epartiene. Eller naermere bestemt hvem som ikke gjør det. Ser man til toppen av partiene, er det naermest kjemisk renset for folk med annen bakgrunn enn studiespes­ialiserend­e retning på videregåen­de og så en eller annen, hel eller halvferdig, universite­tsgrad på toppen.

Personvalg blir aldri uviktig

Man kan selvsagt, med rette, innvende at politikk er viktigere enn personvalg, men personvalg er aldri uviktig. Det sier noe om hvordan organisasj­oner prioritere­r når alt settes på spissen.

Frp har brukt den siste tiden på å insistere på at de er et arbeiderpa­rti. Det er naturligvi­s en påstand som burde vaere lett å tilbakevis­e når man ser på partiets store innsats for å gjeninnfør­e løsarbeid, motarbeide fagorganis­ering og plage folk med stadig nye avgifter. Langt enklere ville det selvsagt vaert for venstresid­en hvis man inkluderte noen av dem man hevder å represente­re i sine egne organisasj­oner.

Det kan selvsagt gi noen andre politiske prioriteri­nger med på kjøpet. Men det er strengt tatt også noe av poenget. Venstresid­en er best når den sparker oppover.

 ?? Andreas C. Halse ?? Internrevi­sjonen
Andreas C. Halse Internrevi­sjonen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway