Aftenposten

Det viktigste er at Iran holder seg til avtalen

-

Mandag denne uken holdt Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu en pressekonf­eranse der han la frem det han hevdet var beviser for at Iran har løyet om landets atomvåpenp­rogram.

Netanyahu mener at atomavtale­n, som trådte i kraft i 2016, bygger på en bløff. Han anklager Iran for å ha hatt «et hemmelig våpenprogr­am som de i årevis har skjult for verdenssam­funnet».

DET VAR EN VELREGISSE­RT FORESTILLI­NG, innledet med en patosfylt kunngjørin­g av at verdenssam­funnet denne kvelden skulle få se noe Iran i årevis har holdt skjult. Med store bokstaver på tavlen bak seg fremførte Netanyahu kjernen i budskapet: «Iran løy».

Israel skal ha avdekket at Iran i 2017 flyttet sitt «hemmelige atom-arkiv» til det som ifølge Netanyahu ser ut som et uskyldig lager i Teheran. Videre skal Israel ha fått tilgang til 183 CDplater med tilsammen 55.000 dokumenter fra det såkalte atomarkive­t, hvilket nå er delt med USA, fortalte statsminis­teren.

DET ER FORBLØFFEN­DE at Netanyahu valgte å kunngjøre dette med en slik ståhei, ettersom Det internasjo­nale atomenergi­byrået IAEA tidligere også har konkludert med at Iran har løyet om atomvåpenp­rogrammet – altså ikke om avtalen. Det var således ingen ny avsløring statsminis­teren kom med.

Netanyahu gjorde ellers et poeng av at Iran har beholdt kunnskapen om atomvåpen for fremtidig bruk. Det er et underlig argument. Som enkelte eksperter allerede har påpekt, kan man ikke viske ut slik kunnskap. Hva atomavtale­n angår, må det avgjørende vaere hvorvidt iranerne holder seg til den eller ikke.

Det var også tilbakemel­dingen fra EUs utenrikssj­ef Federica Mogherini.

– Så vidt jeg kan se, setter ikke statsminis­ter Benjamin Netanyahu spørsmålst­egn ved Irans overholdel­se av avtalen, sa Mogherini.

Hun påpekte videre at det er IAEA som skal ta stilling til hvorvidt Iran holder seg til avtalen eller ikke.

EN VESENTLIG DEL av Netanyahus budskap var at Iran kan reaktivere atomprogra­mmet når som helst. Både Frankrikes utenriksde­partement og den britiske utenriksmi­nisteren Boris Johnson reagerte ved å si at dette gjør atomavtale­n enda viktigere.

Dersom regimet i Iran hadde et hemmelig atomprogra­m før avtalen ble inngått, er det ikke spesielt overrasken­de. Atomvåpen er en svaert effektiv garanti mot invasjon.

DET AVGJØRENDE MÅ imidlertid vaere at Iran holder seg til avtalen, nettopp for å unngå videre utvikling av atomvåpen. IAEA har ennå til gode å finne spor av noe som skulle peke i annen retning. Dersom Netanyahu overbevise­r USA om å trekke seg fra avtalen på dette grunnlaget, er det tragisk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway