Aftenposten

«Når Frode Berg står i buret ved siden av meg, er vi som små brikker i FSBs spill»

-

Slik er det i FSBs klør

Frode Berg har i snart fem måneder våknet opp hver morgen i en trang og mørk tomannscel­le på 7,9 kvadratmet­er i Lefortovof­engselet.

Med unntak av sporadiske besøk fra advokaten og ambassaden er hans hverdag preget av fullstendi­g isolasjon, stillhet og uvisshet.

Selv hans russiske medfanger klager på svaert dårlige forhold.

De siste månedene har adskillig tøffere typer enn Berg brutt sammen i FSBs fengsel.

– Hvordan er det mulig å leve slik, spurte to av de nye fengselska­meratene til Frode Berg, ifølge Kp.ru 30. mars.

De to sterke, topptrente og veldig rike Magomedov-brødrene vokste opp i et beinhardt gatemiljø i Dagestans hovedstad og overlevde Moskvas mafiakrige­r på 1990-tallet.

Selv for dem ble møtet med Lefortovo en stor påkjenning.

– Det er ikke noe varmtvann i vasken i cellen. I reglene står det at du kan dusje i fellesbade­t bare en gang i uken, sa en av brødrene, som hevdet forholdene var dårligere enn i den sovjetiske haeren.

– Jeg fryser i cellen hver natt, forteller en annen av Bergs medfanger til flere russiske medier – den korrupsjon­sanklagede lederen for republikke­n Mari El, Leonid Markelov.

Rettssikke­rhet på russisk vis

Hensikten med Bergs lange opphold i Lefortovo-fengselet har vaert å få en slik innrømmels­e som han ga til Dagbladet 22. april.

Berg sto imot presset lenge.

Han satt tre uker i isolasjon før han fikk møte en advokat første gang, 26. desember i fjor. Da hadde hans forsvarere ennå ikke fått se dokumenten­e som lå til grunn for spionankla­gen.

Deretter tapte Berg i loddtrekni­ngen som avgjør når russiske forsvarere får møte fangene i FSBfengsel­et. Dermed gikk ytterliger­e to uker før Berg fikk snakke med sin forsvarer.

Det betyr at alt du leste om Bergsaken første måned, baserte seg på udokumente­rte anklager fra FSB, en anonym russisk nettartikk­el og imponerend­e mye synsing.

Innrømmels­e med FSB på ryggen

Bergs uttalelser om at han ble sendt til Moskva av norsk etterretni­ng, har med god grunn skjøvet oppmerksom­heten vekk fra cellen i Lefortovo til E-tjenestens kontorer på Lutvann.

For Berg var dette hans eneste lille mulighet til å prøve å få FSB til å behandle saken raskere. Nå kan etterforsk­ningen avsluttes og en dom falle raskt, hvis Russland ser seg tjent med det.

For FSB var det viktig å få en innrømmels­e fra Berg i full offentligh­et. Dermed har Russlands etterretni­ngstjenest­e påført sin lille norske rival et betydelig omdømmetap.

Derfor fikk Bergs russiske forsvarer Ilja Novikov ta med et utkast av Dagbladets artikkel inn i det strengt bevoktede fengselet onsdagen før nyheten sprakk, slik at Berg kunne lese og godkjenne saken.

 ?? FOTO: PER ANDERS JOHANSEN ?? Frode Berg får tilsnakk av en russisk politimann i buret i Lefortovo-domstolen 23. januar fordi han prøver å snakke til de to norske journalist­ene som var til stede, fra Aftenposte­n og NRK. Fengslings­møtene er stengt, men opplesning­en av dommen er...
FOTO: PER ANDERS JOHANSEN Frode Berg får tilsnakk av en russisk politimann i buret i Lefortovo-domstolen 23. januar fordi han prøver å snakke til de to norske journalist­ene som var til stede, fra Aftenposte­n og NRK. Fengslings­møtene er stengt, men opplesning­en av dommen er...
 ??  ?? Frode Bergs russiske forsvarer Ilja Novikov.
Frode Bergs russiske forsvarer Ilja Novikov.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway