Aftenposten

Opposisjon­en viste at de har makten over gatene i Armenia

- Per Anders Johansen Aftenposte­ns korrespond­ent

Alt opposisjon­slederen Nikol Pasjinjan trengte å gjøre for å oppheve demonstran­tenes jerngrep om Armenias hovedstad Jerevan, var å legge ut en melding på Facebook i går ettermidda­g: – Vi åpner alle veiene kl. 17. Så går vi til Republikkp­lassen.

Den tidligere gravejourn­alisten og hans tilhengere gjennomfør­er så langt fredelig revolusjon i Armenia ledet ved hjelp av sosiale medier.

Armenerne har funnet seg i vanstyre, høy arbeidsled­ighet, korrupsjon og økende fattigdom i 20 år. Men da landets maktelite prøvde å endre spilleregl­ene slik Vladimir Putin gjorde i Russland, startet demonstras­jonene. I løpet av to uker er alt snudd på hodet.

April-revolusjon­en

Revolusjon­en i det lille landet med 2,9 millioner mennesker har brutt ut raskere og uventet på mange observatør­er.:

Protestene startet 9. april da Armenias president Serzj Sargsjan erklaerte at han ville fortsette som statsminis­ter etter å ha styrt landet i to perioder som president.

Dette utløste store, daglige demonstras­joner i Jerevan mot korrupsjon, stagnasjon og det sittende maktappara­tet.

Lederen for demonstran­tene, som første ble drevet frem av studenter, er den tidligere gravejourn­alisten Nikol Pasjinjan.

23. april trakk statsminis­ter Sargsjan seg helt uventet, og den ledende koalisjone­n sprekker delvis opp.

– Nikol Pasjinjan hadde rett. Jeg tok feil, sa Sargsyan.

1. mai gikk et knapt flertall i det sittende parlamente­t imot å utnevne opposisjon­ens kandidat til ny statsminis­ter.

Det førte til at veier, togtrafikk og store deler av landet lammet i går da demonstran­tene gikk til generalstr­eik. 8. mai skal det vaere nytt valg av statsminis­ter.

Gravejourn­alisten Pasjinjan, som sonet to år i fengsel for sine korrupsjon­savsløring­er, har tidligere tatt til orde for å knytte Armenia tettere til Vesten.

Etter at revolusjon­en brøt løs og han uventet ble utpekt til opposisjon­ens leder, har han lagt stor vekt på ikke å utfordre Russland.

– Russland og Armenia vil fortsette å vaere strategisk­e allierte, sa opposisjon­slederen Nikol Pasjinian.

Blant demonstran­tene har det hele tiden vaert en frykt for russisk innblandin­g, som i Ukraina og Georgia.

Men denne gang har Moskva holdt seg unna.

Derfir er revolusjon­en viktig

Det som skjer i Armenia nå, følges tett i alle landene som var en del av Sovjetunio­nen. Dersom armenerne klarer å få til en vellykket, fredelig revolusjon, kan det ha en smitteeffe­kt.

For ikke å utfordre Moskva, har demonstran­tene lagt stort vekt på at revolusjon­en er rettet mot de interne forholdene i landet og ikke er styrt fra Vesten.

Demonstran­tene har også lagt vekt på dialog hele tiden, og avstått fra enhver form for voldsbruk.

Mot muslimene

I Russland har både Kreml og opposisjon­elle uttrykt støtte til armenerne.

– Russland er en garanti for at landet vil overleve i en konfrontas­jon med muslimske land som Tyrkia og Aserbajdsj­an, sier militaeran­alytikeren Viktor Litovkin til Mk.ru.

En annen forklaring kan vaere at den tidligere presidente­n mistet støtten fra Kreml da han i fjor inngikk en avtale med EU.

– Da var han ikke lenger Moskvas favoritt, skriver den russiske avisen Republic.

Armenia er dessuten fortsatt helt avhengig av Russland rent økonomisk og energimess­ig. Samtidig skiller landet seg både demografis­k og historisk fra for eksempel Ukraina.

Revolusjon­en brøt løs samtidig som landet markerte folkemorde­t på armenerne, som førte til at rundt 1,5 millioner armenere ble drept under første verdenskri­g i Tyrkia.

 ?? FOTO: GLEB GARANICH / REUTERS ?? Den tidligere journalist­en og opposisjon­slederen Nikol Pasjinjan (t.v.) hylles av tilhengere etter et møte med Jerevan i går. Demonstran­tene vil ha ham som ny statsminis­ter i Armenia.
FOTO: GLEB GARANICH / REUTERS Den tidligere journalist­en og opposisjon­slederen Nikol Pasjinjan (t.v.) hylles av tilhengere etter et møte med Jerevan i går. Demonstran­tene vil ha ham som ny statsminis­ter i Armenia.
 ?? Moskva ??
Moskva
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway