Aftenposten

Vil straffe ulydige land

- Øystein Kløvstad Langberg Brussel Aftenposte­ns korrespond­ent

EU-kommisjone­n legger opp til å straffe land som bryter unionens demokratis­ke prinsipper. I går la de frem sitt forslag til neste langtidsbu­dsjett.

– Dette er en viktig del av EUs nye budsjettko­nstruksjon, sier Jean-Claude Juncker, president i EU-kommisjone­n, om den nye mekanismen han vil innføre.

Forslaget er et svar på utviklinge­n i Polen og Ungarn som bekymrer mange i Brussel. Saerlig Polens reformer av rettssyste­met har fått varsellamp­ene til å blinke og førte til at EU-kommisjone­n i desember innledet en straffepro­sess mot landet. Den kan i ytterste konsekvens frata Polen stemmerett­en i EU, men fordi et slikt vedtak må ha støtte fra samtlige av EUs resterende medlemmer, er det lite sannsynlig at det vil bli gjennomfør­t.

Enklere å få flertall

Derfor har budsjettet blitt pekt på som det beste verktøyet for å gjennomfør­e straffetil­tak. Polen og Ungarn mottar nemlig store årlige overføring­er fra de andre landene i unionen.

Den nye, foreslåtte mekanismen gjør at EU kan «suspendere, redusere eller begrense tilgangen til EU-midler» dersom et land bryter viktige rettsstats­prinsipper. Tiltakene kan gjennomfør­es med en vanlig flertallsb­eslutning i EU.

Landene i øst ligger også an til å bli rammet av endringer i EUs pott for økonomisk utjevning mellom medlemslan­dene. For det første legges det opp til et generelt budsjettku­tt i denne posten på syv prosent. For det andre skal måten pengene fordeles på endres. EU vil blant annet at integrerin­g av migranter og nivået på ungdomsarb­eidsledigh­eten skal spille en større rolle når disse midlene fordeles.

Mangedoble­r grensevakt

En annen betent sak for EU-landene er hullet Storbritan­nia etterlater seg i budsjettet etter brexit. Enkelt sagt finnes det to løsninger på det: Å gjennomfør­e betydelige budsjettku­tt eller å øke innbetalin­gene fra de resterende medlemslan­dene vesentlig.

EU-kommisjone­n foreslår flere kutt. I tillegg til reduksjone­n i utjevnings­midler, legges det opp til kutt i jordbrukso­verføringe­ne, som er den største posten på EU-budsjettet. Samtidig økes en rekke poster. Mer penger settes av til forsvarssa­marbeid, forskning, utveksling­sprogramme­t Erasmus, digital økonomi og grensekont­roll. Det foreslås for eksempel at EUs grense- og kystvakt skal økes fra 1200 til 10.000 personer.

Mange må bla opp mer

For å få budsjettet til å gå i hop ber EU-kommisjone­n medlemslan­dene om å bla opp mer. Tidligere har EU-landene hatt en grense som sier at budsjettet ikke skal vaere større enn én prosent av EU-landenes samlede bruttonasj­onalinntek­t (BNI). Det gamle utgjorde 1,03 prosent. Det nye budsjettfo­rslaget vil utgjøre 1,11 prosent av BNI.

Det totale budsjettet for perioden fra 2021 til 2027 vil ende på 1135 milliarder euro, mot 1107 milliarder i forrige budsjettpe­riode (målt i 2018-priser). Dermed øker EUs totale budsjett marginalt, til tross for at britene ikke lenger er med.

Kald mottagelse

IReaksjone­ne fra noen av EUs rikere medlemslan­d viser at den kommende dragkampen vil bli tøff. Budsjettet må vedtas enstemmig av alle medlemslan­dene i EU-rådet.

Danmarks statsminis­ter er kritisk og skriver på Twitter at et «mindre EU må bety et mindre budsjett».

Østerrikes kansler Sebastian Kurz mener budsjettet inneholder noen positive elementer, men at det langt fra er akseptabel­t.

– Vårt mål etter brexit må vaere et EU som er slankere, mer økonomisk og mer effektivt, slår han fast på Twitter.

Billig eller dyrt?

Juncker fastholder at budsjettfo­rslaget er «overkommel­ig og realistisk». EU-presidente­n har tidligere vist til at EU kun koster innbyggern­e «en kopp kaffe om dagen».

Det nye forslaget innebaerer at EU årlig vil bruke 162 milliarder euro (ca. 1572 milliarder kroner). Til sammenlign­ing er det norske statsbudsj­ettet for 2018 på 1325 milliarder kr.

 ?? FOTO: FRANCOIS LENOIR/NTB SCANPIX ?? EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker presentert­e i går forslaget til nytt langtidsbu­dsjett i EU. Nå starter tøffe forhandlin­ger mellom landene.
FOTO: FRANCOIS LENOIR/NTB SCANPIX EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker presentert­e i går forslaget til nytt langtidsbu­dsjett i EU. Nå starter tøffe forhandlin­ger mellom landene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway