Aftenposten

Det totalitaer­es logikk

-

dertrykker eller den undertrykt­e, det finnes ingen mellomvei, får han høre. Da han til slutt gir etter for hustruens ønsker om å tilpasse seg, om å spille etter reglene, utløser det en rekke hendelser han ikke har kontroll over.

Sjeldent direkte

Hadde denne filmen vaert laget i Vesten vil den sannsynlig­vis blitt en spenningsm­ettet thriller. Det betyr ikke at filmen ikke er spennende, men Rasoulof har gått den iranske filmskolen der man antyder og bruker god tid på å bygge opp en historie.

Han er likevel sjeldent direkte til iransk filmskaper å vaere; det er første gang i en film spilt inn i Iran at jeg har sett en kvinne gi så klart uttrykk for seksuelt begjaer som Soudabeh Beizaee gjør her i rollen som hustruen. Med vestlige øyne er det likevel ganske diskret skildret, og kvinnelig nakenhet er utelukket.

For mye underspill?

Rasoulof er kanskje den mest systemkrit­iske av de iranske filmskaper­ne som har gjort suksess ute. Mens Jafar Panahi og Asghar Fahradi, som åpner neste ukes filmfestiv­al i Cannes, lar skuespille­rne utforske rollefigur­enes individual­itet, er det mindre rom for det i Rasoulofs univers. Det totalitaer­e maskinerie­t går sin ubønnhørli­ge gang og enkeltindi­videne er vergeløse. Reza Akhlaghira­d er konsekvent i sin fortolknin­g av hovedrolle­ns maktesløsh­et, men jeg savner flere nyanser. Han er ment å underspill­e det voksende raseriet, men i lengre perioder i starten er han for statisk. Når han til slutt gir etter for presset, skjer det så dempet at noen kanskje vil oppleve det som et antiklimak­s. Heldigvis gir Beizaee solid motspill i rollen som den mer pågående hustruen, og langsomt bytter de plass: Han blir den aktive, hun den passive – men med fatale konsekvens­er.

 ??  ?? Kjetil Lismoen
Kjetil Lismoen
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway