Aftenposten

Brukbar film går i klisjéfell­en

-

skjønner ut ifra tidskolori­tten at handlingen mest sannsynlig er satt til 60-tallet, men ut over det får du ingen hjelp til å sette historien i en kontekst. Den blir for lukket og subtil.

På barnehjemm­et bor det vinterbarn – barn som er der permanent, og sommerbarn – barn som blir sendt dit for å avlaste foreldrene. Søskenpare­t tilhører siste kategori, men besøket blir lenger enn forventet.

Sårbare barn

Filmen viser godt hvor avhengig et lite barn er av trygge rammer rundt seg. Barn trenger kjaerlighe­t, omsorg og oppmerksom­het. Filmens sterkeste sekvenser er når Ragnarsdót­tir greier å fange sorgen og lengselen som preger barna i deres nye og utrygge tilvaerels­e.

Et annet moment som blir avgjørende når man velger å fortelle en historie fra barnas perspektiv, er god instruksjo­n. Det er ikke alle sekvensene hvor det fungerer like godt. Noen fremstår konstruert­e og kunstige. Hovedperso­nen Kristjana Thors er god, og hun greier å formidle sterke følelser.

I løpet av filmen trer det inn et snev av den tidligere nevnte magiske realismen. Grensen mellom den brutale virkelighe­ten og fantasien viskes ut. Er gutten på hesten et fantasifos­ter eller et spøkelse? Det hele kulminerer med en flott sluttsekve­ns – og dessverre en påklistret lykkelig slutt.

Sommerbarn er en film som har et hjerte, og en historie som er godt ment. Dessverre går filmen i for mange av klisjéfell­ene, mangler dramatisk driv og blir for lukket til at den greier å engasjere.

 ??  ?? Ingrid Åbergsjord
May Synnøve Rogne
Ingrid Åbergsjord May Synnøve Rogne
 ??  ?? Dette er ikke en scene fra Roald Dahls Heksene, men en ny islandsk film hvor bestyrerin­nen ved barnehjemm­et, Paulina (Brynhildur Guðjónsdót­tir), er kjempeond.
Dette er ikke en scene fra Roald Dahls Heksene, men en ny islandsk film hvor bestyrerin­nen ved barnehjemm­et, Paulina (Brynhildur Guðjónsdót­tir), er kjempeond.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway