Aftenposten

Utstilling om betydninge­n av vennskap

Da vennen mistet jobben, fikk han tid til å sitte modell for Thorbjørn Sørensen. Det gjorde vennskapet enda naerere.

- HEIDI BORUD

Modellen blir gransket og gradvis forvandlet til et maleri.

Atelieret på Ensjø, øst i Oslo, er et av ankerfeste­ne til billedkuns­tneren Thorbjørn Sørensen. Her har han holdt hus de siste tre årene, siden det forrige atelieret ble revet. Nå har Sørensen og de andre kunstnerne i Ensjøveien fått beskjed om at OBOS har kjøpt bygget, og at det muligens skal bli barnehage her.

Da er det ut på leting etter nytt atelier.

– Det er fint at det kommer nye flotte museer her i byen, men hvem tenker på hvor kunstnerne skal jobbe? undres Sørensen lavmaelt.

Utstilling­en hans, som åpner i Galleri K, har tittelen Besøk av Herman. Vennen Herman er modell for flere av portretten­e. Oljekrisen som rammet Norge for noen år siden, førte til radikale endringer i naeringen for mange, og oljeingeni­øren Herman mistet jobben.

– Da han var mellom to jobber, satt han modell for meg, forteller Sørensen.

Ble bedre kjent

– Han var en venn som i løpet av tiden han satt modell, ble en enda naerere venn. Vi ble mye bedre kjent underveis. Praten gikk om sykler, middagsret­ter, barndom, oppdragels­e og familiesit­uasjoner.

Sørensen er opptatt av at modellen ikke har en passiv rolle. Det å

male og sitte modell handler om å vaere i en situasjon. Se, bli sett og se tilbake. Modellen blir gransket og gradvis forvandlet til et maleri. Det er blitt en utstilling om betydninge­n av vennskap.

Må stole på hverandre

– Det ville vaert noen helt annet å male noen jeg ikke kjente.

– Hva er viktig i et vennskap? – Det må først og fremst vaere at man stoler på hverandre, og at man vet at man ikke kommer til å lage noe trøbbel for hverandre. Noen vennskap går langt tilbake, men jeg kan også ha det sånn at jeg møter noen som jeg umiddelbar­t liker veldig godt, og at jeg blir sikker på at du blir en venn, uten at vi har tilbrakt mye tid sammen. Man stoler på dette mennesket. Det er veldig interessan­t med det umiddelbar­e inntrykket.

Sørensen viser seks bilder av Herman, samt enkeltbild­er av Axel, Randi og Are.

– Jeg har også fotografer­t dem. Det blir et hjelpemidd­el. Og jeg sier alltid til modellene at jeg ikke kan gjøre dem penere enn de er, sier han muntert.

Sørensen er mest kjent for sine detaljrike naturbilde­r og fuglemotiv­er.

– Mange spør meg hvorfor jeg skifter motivkrets så ofte. Men jeg kan plutselig bli trett av det jeg gjør hvis jeg gjør veldig mye av det samme.

Det er lett å få assosiasjo­ner til maleren Leonard Rickhard når man ser bildene hans.

– Rickhard er en venn og en jeg gjerne vil vaere i slekt med. Jeg beundrer ham selv om han gjør ting som er veldig forskjelli­g fra mine ting.

Atelierkun­stner

I atelieret på Ensjø har han noen malerier igjen, andre er levert til innramning.

– Jeg savner at jeg har bildene her, samtidig er det sånn at jeg blir blankere og blankere i hodet når det naermer seg en utstilling. Jeg blir stresset, og jeg når et slags punkt hvor jeg ikke har mer å si, sier Sørensen.

Han omtaler seg selv som en ateliekuns­tner og ser på atelieret som et akutt viktig rom, det er et forankring­srom i livet.

– Alt jeg gjør som kunstner, gjør jeg her inne. Her lukker jeg meg inne, det er min måte å jobbe på. Dette er mitt blikk på verden utenfor, sier billedkuns­tner Thorbjørn Sørensen.

 ?? FOTO: TOM KOLSTAD ?? Billedkuns­tneren Thorbjørn Sørensen er aktuell med utstilling i Galleri K på Skillebekk i Oslo.
FOTO: TOM KOLSTAD Billedkuns­tneren Thorbjørn Sørensen er aktuell med utstilling i Galleri K på Skillebekk i Oslo.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOM KOLSTAD ?? Thorbjørn Sørensen observerer og fester detaljene til lerretet. Han er opptatt av det lille og uanselige i samfunnet, det som ofte blir oversett.
FOTO: TOM KOLSTAD Thorbjørn Sørensen observerer og fester detaljene til lerretet. Han er opptatt av det lille og uanselige i samfunnet, det som ofte blir oversett.
 ?? FOTO: TOM KOLSTAD ?? Sørensen er mest kjent for sine detaljrike naturbilde­r. Nå er det helt andre temaer han er opptatt av.– Mange spør meg hvorfor jeg skifter motivkrets så ofte. Men jeg kan plutselig bli trett av det jeg gjør, hvis jeg gjør veldig mye av det samme.
FOTO: TOM KOLSTAD Sørensen er mest kjent for sine detaljrike naturbilde­r. Nå er det helt andre temaer han er opptatt av.– Mange spør meg hvorfor jeg skifter motivkrets så ofte. Men jeg kan plutselig bli trett av det jeg gjør, hvis jeg gjør veldig mye av det samme.
 ?? FOTO: TOM KOLSTAD ?? – Den som blir portretter­t kan også studere kunstneren og arbeidsmet­odene. Hvor godt kjenner vi modellen igjen og hvor mye har motivet blitt et maleri på egne premisser, spør kunstneren Thorbjørn Sørensen.
FOTO: TOM KOLSTAD – Den som blir portretter­t kan også studere kunstneren og arbeidsmet­odene. Hvor godt kjenner vi modellen igjen og hvor mye har motivet blitt et maleri på egne premisser, spør kunstneren Thorbjørn Sørensen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway