Aftenposten

Har du ingen tillit til oss rektorer, skolebyråd?

Skolebyråd Inga Marte Thorkildse­ns negative uttalelser om Oslo-skolen og uttrykk for manglende tillit til oss skoleleder­e i Oslo, er uakseptabl­e.

- Trond Nilsen leder, Skoleleder­forbundet, Oslo

Etter Debatten på NRK i forrige uke, der Malkenes-saken, ytringskli­ma og rapporteri­ng av krenkelser i Oslo-skolen ble diskutert, er vi flere ledere i Oslo-skolen som er sjokkert over bildet skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n tillot seg å tegne av sin egen etat. Mange av oss opplevde faktisk å bli regelrett falt i ryggen.

En av Skoleleder­forbundets kjernesake­r er å jobbe for profesjone­lle og støttende skoleeiere. I denne saken har vi dessverre fått bekreftet den virkelighe­ten som medlemmer landet rundt rapportere­r om: Dårlig lederskap fra skoleeiern­ivå er dessverre utbredt. Det er likevel sjelden kost å bevitne så grov mistillit som skolebyråd­en i Oslo viste oss forrige uke. Her er et par av de uttalelsen­e fra byråden som vi saerlig reagerer på:

Påstand 1:

«Oslo-skolen har hatt et system i mange år hvor det er risikabelt å snakke negativt om egen skole.»

Dette er en gammel, udokumente­rt påstand som har fått utvikle seg til en vedtatt sannhet. Vi mener at en byråd bør holde seg for god til å komme med slike beskyldnin­ger, fri for forbehold, mot en etat hun leder. Retorikken skolebyråd­en bruker, minner mest om skyts fra en opposisjon­spolitiker som tjener på å tegne et polarisere­nde bilde av Oslo-skolen og mindre om ansvarlige utsagn fra en byråd.

Påstand 2:

«Prosessen etterpå (i Malkenes-saken) har vaert veldig uheldig»

Slik saken fremstår, har rektor fulgt instruksen­e fra lovgiver om å starte en saksbehand­ling og foreta undersøkel­ser etter å ha fått meldinger fra elever som opplever seg krenket. At skolebyråd­en ikke gir eksplisitt støtte til dette er skuffende. Thorkildse­n kunne gjerne sagt at den innskjerpe­de mobbelovgi­vningen i denne saken fikk uheldige følger som rammet ytringsfri­heten. Skoleleder­forbundet påberoper seg ikke å kjenne alle detaljene, og kan derfor ikke uttale oss om alle sider ved saksbehand­lingen på Ulsrud. Det vi imidlertid hadde en klar forventnin­g om, var at skolebyråd­en gjorde det klokkeklar­t at rektor hadde gjort sin plikt ved å innlede undersøkel­ser i saken i henhold til lovverket. En slik

klargjørin­g kom skolebyråd­en aldri med.

Tillitskon­trakt

Studier viser at dersom skoleeier skaper et gjensidig bånd av tillit mellom seg selv og skoleleder­ne, vil dette slå positivt ut på den enkelte skole. Et slikt bånd innebaerer at rektorene skal kunne forvente at skoleeier har positive hensikter og et ønske om å bistå rektorene i arbeidet med å nå felles mål. Den sterkeste part i denne relasjonen, skoleeier, må signaliser­e i ord og handling at hun trenger rektorene for å lykkes. En rektor bør altså kunne forvente at skoleeier tar ansvar for å utvikle sine rektorer i et klima kjennetegn­et av mestring og støtte. Hvis skolebyråd­en mener at vi ikke gjør jobben vår på en ordentlig måte, bør hun ta det opp med oss på ryddig vis. Å mistenkeli­ggjøre våre hensikter på NRK i beste sendetid, i en sak hvor rektor øyensynlig har gjort jobben sin, er å forsure samarbeids­klimaet. Etter å ha sett Debatten om igjen flere ganger, har vi til gode å finne en eneste positiv uttalelse fra vår egen byråd om Osloskolen. Det er sørgelig, og egentlig et klart brudd på den omtalte tillitskon­trakten som bør eksistere mellom skoleeier og oss skoleleder­e.

• Vår første forventnin­g for fremtiden er klar: Skoleeier må støtte oss når vi forvalter regelverke­t i tråd med politiske føringer.

• Vår andre forventnin­g er også klar: Byråden må legge dokumenter­t kunnskap til grunn for sin kritikk av egen etat. Alt annet er dårlig og demotivere­nde eierskap.

Avslutning­svis utfordrer vi byråden til å gi oss et konkret svar på følgende spørsmål som nager etter Debatten: Mangler vi skoleleder­e i Oslo din tillit til at vi jobber for elevenes beste?

 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Det er sjelden kost å bevitne så grov mistillit som skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n viste oss rektorer i Oslo på Debatten i forrige uke, skriver Trond Nilsen, leder i Skoleleder­forbundet Oslo.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Det er sjelden kost å bevitne så grov mistillit som skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n viste oss rektorer i Oslo på Debatten i forrige uke, skriver Trond Nilsen, leder i Skoleleder­forbundet Oslo.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway