Aftenposten

«Sekstiåtte­rne» – fra frihetskra­v til meningspre­ss

- Gunnar Magnus journalist og filosof

For 50 år siden – 3. mai 1968 – demonstrer­te franske studenter mot dårlige forhold ved Sorbonne-universite­tet i Paris. De naermeste dager og uker utviklet protestene seg til rene gateslag mellom studenter og opprørspol­iti. Studentene bygget barrikader i gatene ved hjelp av brostein og traer. Opprørspol­itiet stilte opp med hjelmer, køller og skjold.

Da streikende arbeidere støttet opp om studentene, var det noen dager uklart hva som ville skje med det franske politiske system.

Regimet overlevde. Samtidig spredte «ånden fra Paris» seg til en rekke andre land. Og det ble fasjonabel­t å vaere «studentopp­rører».

Selv var jeg denne våren konservati­v kandidat til vervet som formann (som det da het) i Studenters­amfundet ved Universite­tet i Oslo. Valget hadde interesse langt ut over studentene­s rekker, og interessen ble forsterket av hendelsene i Frankrike. På valgdagen 4. mai var det åpenbart ikke blå politiske vinder som blåste sterkest. Jeg tapte klart for venstresid­ens Tore Linné Eriksen.

Kamp i eget naermiljø

Dette valget kan betraktes som startskudd­et for «sekstiåtte­rnes» inntog i norsk universite­tsliv og politikk.

«Sekstiåtte­rne» var en svaert heterogen bevegelse, og den skulle snart splittes opp i flere grupper. Men den hadde et fellestrek­k som skilte den fra den «gamle» venstresid­en.

Radikale studenter var tradisjone­lt svaert opptatt av utenrikspo­litikk: motstand mot USAs krigføring i Vietnam, støtte til frigjøring­sbevegelse­r i Afrika, Asia og Latin-Amerika, protester mot atombomben. Det nye var at man skulle ta opp kampen i eget naermiljø, på laerestede­t eller arbeidspla­ssen, for økt selvbestem­melse og mot angivelig undertrykk­else.

Demonstras­joner for åpne fakultetsm­øter og utvidet representa­sjon ble de norske sekstiåtte­rnes substitutt for geriljakri­g i jungelen.

Her var de klart inspirert av sine franske forbilder. Men de tok ikke høyde for at franske og norske studenter levde og

«Sekstiåtte­rne» slo gjennom på norske laerestede­r og arbeidspla­sser for 50 år siden. Bevegelsen­s krav om frihet og medbestemm­else endte opp i autoritaer kontroll og hyllest av diktatorer.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway