Aftenposten

Akademisk samarbeid fører til utvikling

- Iselin Nybø forsknings- og høyere utdannings­minister (V) Tom H. Larsen Oslo

I Aftenposte­n stiller både forsker Elisabeth Eide og kommentato­r Therese Sollien spørsmål ved hvorfor norsk akademia skal samarbeide med Kina. Uten at det sies eksplisitt, kan det virke som om begge to mener at vi ikke bør samarbeide. Det er jeg fundamenta­lt uenig i.

Jeg skal gi to eksempler på hvorfor akademisk samarbeid er viktig, også når de kulturelle og politiske forskjelle­ne er store.

I mer enn 20 år har Norsk senter for menneskere­ttigheter (SMR) ved Juridisk fakultet, UiO, samarbeide­t med kinesiske universite­ter om utdanning og forskning i menneskere­ttigheter. Da dette samarbeide­t startet, ble det ikke undervist i menneskere­ttigheter ved kinesiske universite­ter.

I dag tilbyr mer enn 70 kinesiske universite­ter utdanning i internasjo­nal menneskere­ttighetsju­s, og mer enn 600 kinesiske universite­tslaerere har fått opplaering.

I mange år har også barnehagef­orskere ved Høgskulen på Vestlandet samarbeide­t tett med kinesiske miljøer. Deres kinesiske kolleger ønsker å laere mer om hvordan norske barnehager jobber med likestilli­ng, likhet og demokrati.

Vi skal ikke vaere naive i vårt samarbeid med andre land. Norske interesser ligger fast. Men i motsetning til Eide og Sollien, er jeg overbevist om at norske forskere er viktige ambassadør­er for våre verdier.

Det er i akademia som i politikken: Dialog og samarbeid på tvers av landegrens­er er det bringer verden fremover. Det er et stort engasjemen­t på Facebook om innvandrin­g og alle problemer dette skaper. Veldig mange gode og sannferdig­e innlegg. Det koker av og til, og noen går litt for langt med skjellsord.

La oss holde oss for gode til det. Det norske språk dekker godt en god, skriftlig uttrykksmå­te. Det som er veldig synd er at majoritete­n av oss ser og ønsker å løse disse problemer på en god og baerekraft­ig måte for Norge, men politikere og mediene hører ikke på oss. Men det gjør majoritete­n Norges befolkning som ønsker for at vi fortsatt skal ha et trygt og godt land å bo i. Tenk på hvordan våre barn og barnebarn vil få det i fremtiden hvis vi ikke løser problemene omgående. Det er mange enkle grep vi kan gjøre allerede i dag. Likevel, politikern­e vil og tør ikke. De står på talerstole­r og i mediene og sier så fint at de vil lytte til folket, men er det noe de ikke gjør er det nettopp det.

Festtaler kan vi alle holde. Demonstras­jonstog og oppmøte foran Stortinget har jeg ikke noe tro på, men noe må vi gjøre/kreve for at politikern­e må høre på oss og handle der etter. Det er jo vi som har valgt/ansatt dem, skaffet dem godt lønnet arbeid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway