Aftenposten

Jeg er russ, men ingen drittsekk

-

Jeg er av typen russ som opererer etter fortidens idealer.

Sett utenfra er russetiden blitt symbolet på lovløse ungdommer som er kronisk beruset og ribbet for medmennesk­elig respekt og empati. Vi voldtar de vi kommer over til fordel for en russeknute, kjører beruset og synger til russelåter med vulgaere tekster. Dette er stereotypi­en folk møter meg med når jeg vandrer nedover gaten iført min røde russedress.

Dette anses som verdiene jeg represente­rer, men som jeg ikke kan stå for.

Har vi glemt hva som egentlig ligger til grunn for russefeiri­ngen?

Nyansene glemmes

Siden russetiden for alvor ble etablert i Norge, har avvikende adferd og normbrytin­g stått sentralt. Det er sant at knutene og adferden virker mer radikal og brutal i dag. Samtidig gir det et uriktig bilde av russens mangfold. Stereotypi­er stemmer sjelden med flertallet. Likevel utvaskes nyansene av drittunger som kommer på forsiden av avisen.

Å bryte normer kan vaere så mangt, og det er et stort sprik mellom å gå med brød som sko en hel skoledag, og å ha sex med 10 forskjelli­ge personer. Av årets 100 russeknute­r er det faktisk kun rundt 20 av dem som er direkte relatert til sex eller alkohol.

Jeg er russ for å markere avslutning­en på 13 års skolegang. Ikke for å drikke meg full, bryte regler og ha sex. Jeg er ikke en del av den russen som dominerer mediebilde­t. Jeg er av typen russ som opererer etter fortidens idealer. De som hadde russeknute­r som gikk ut på å se soloppgang­en, spise piknik i rundkjørin­gen eller å lage frokost til laereren.

Velger å avstå

Russekultu­ren som i dag kommer til uttrykk, er ikke nødvendigv­is den russen jeg kjenner. Mine medruss har både selvkontro­ll, medmennesk­elig respekt og anstendigh­et. Men for mange er dette et virkelighe­tsfjernt bilde av russ. Enkelte avgangsele­ver velger å avstå fra å vaere russ på grunn av denne stigmatise­ringen. Det er direkte trist å se at en gledelig feiring anses som et uspiselig fenomen som folk ikke vil forbindes med.

En gang i tiden brakte den røde luen med seg gode, stolte assosiasjo­ner om gjennomfør­ingsevne og frihet. Det var et seirende utrop etter 13 år med prøvelser i skolesamme­nheng.

Det virker som om folk har glemt av de gode verdiene som fortsatt er å finne i russens hjerter. Jeg kan bare be om at Norge evner se gjennom svartmalin­gen, om at vi kan finne tilbake til det russen egentlig symboliser­er. Det er den russefeiri­ngen jeg vil represente­re.

 ?? FOTO: BERIT KEILEN,
NTB SCANPIX ??
FOTO: BERIT KEILEN, NTB SCANPIX
 ??  ?? Victoria Gjerløw (18)
Victoria Gjerløw (18)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway