Aftenposten

Per Røhne Schjerden

- Øystein Mobråten Kjell Egelie Siri Kjaer Arne Rosseland Linda og Olav Hjeljord

Per Røhne Schjerden sovnet stille inn 25. april på Skavangert­un sykehjem, 77 år gammel. Per vokste opp på Kongsberg som en kvikk og livsglad gutt. Morsom, humørskape­nde og slagferdig som han var, ble han som gymnasiast en selvskreve­n russeforma­nn. Han var samtidig en ivrig friluftsma­nn og var glad i skogen omkring Kongsberg.

Da Norsk Folkeferie ville anlegge hytteby her, organisert­e han sammen med andre, et protesttog gjennom byens gater. Og – selv om kommunesty­ret sa ja til utbygging – trakk Norsk Folkeferie seg fra prosjektet, som det het på grunn av mye motstand blant byens innbyggere. Per innkassert det som en klar naturverns­eier.

Per ble ferdig med studie på Landbruksh­øgskolen nettopp da naturverne­t var i ferd med å vokse seg sterkt i Norge, og dette ved siden av undervisni­ng skulle bli hans fremtidige yrke. Innenfor offentlig naturvern med alt det byr på av vanskelige avveininge­r passet Per som hånd i hanske.

Her er det avgjørende viktig med strategisk­e evner og politisk gangsyn om en skal få noe gjort. Det hadde Per til fulle. Som naturvernk­onsulent i Nordland var han sentral ved opprettels­e av flere unike naturreser­vat i fylket. Per avsluttet sin yrkeskarri­ère som laerer ved Skogskolen på Kongsberg. Her fikk han nytte av gode pedagogisk­e evner. Han oppdaget snart at det manglet aujour laeremidle­r ved skolen. Han løste det ved selv å forfatte to utmerkede laerebøker.

Per fikk ikke noen god pensjonist tilvaerels­e. Etter hjerneslag kunne han ikke lenger snakke med oss og var bundet til rullestole­n de ti siste årene. Han var likevel beundrings­verdig når det gjaldt å holde humøret oppe. Vi følte vi fremdeles hadde Per blant oss og det er vemodig at han nå er borte.

Våre tanker går til barna Kari Anne og Lars Eyvind og søster Anne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway