Aftenposten

Erik Biørn

- Ådne Cappelen Terje Skjerpen Steinar Strøm Yngve Willassen

Professor emeritus Erik Biørn døde den 17. april, 73 år gammel. Hans arbeidsfel­t var klassisk økonometri, naert knyttet til den forsknings­strategien som Trygve Haavelmo introduser­te i faget på 1940 tallet og som ga Haavelmo Nobelprise­n i 1989. Erik begynte i Forsknings­avdelingen i SSB i 1970 etter avsluttede studier ved Universite­tet i Oslo.

Han ble raskt en ledende økonometri­ker gjennom sitt grundige arbeid med å fremskaffe ny empirisk kunnskap på en lang rekke områder. Erik ledet i en periode skattefors­kningen i SSB og var i denne forbindels­e opptatt av hvordan skatter (og avgifter) påvirket husholdnin­genes adferd og bedrifters investerin­gsadferd.

I SSB var Erik en av initiativt­agerne til utvikling og bruk av økonometri­ske metoder og modeller i SSBs konjunktur­analyse. Denne modellen er fremdeles i bruk. Når en ny forbruksun­dersøkelse kom i gang var han raskt ute med å løse mikroøkono­metriske utfordring­er knyttet til roterende panelmodel­ler eller foreslå nye metoder for måling av realkapita­l av relevans for tidsseriea­nalyser basert på Nasjonalre­gnskapet. I 1983–1984 ble Erik først ansatt som dosent ved økonomisk institutt, Universite­tet i Oslo og fra 1986 som professor.

Erik hadde i hele sitt yrkesliv en uvanlig stor bredde i sitt faglige engasjemen­t. Arbeidene i SSB og ved Universite­tet i Oslo ledet frem til en bred vitenskape­lig publiserin­gsvirksomh­et i internasjo­nalt svaert gode tidsskrift så vel som i bokform. I tillegg til å vaere en svaert produktiv forsker var Erik også en høyt verdsatt foreleser og veileder for svaert mange masterstud­enter og doktorande­r.

Han bidro også mange ganger med sitt eminente pianospill ved Institutte­ts ulike sammenkoms­ter. Han var i flere år medlem av Finansdepa­rtementets modellutva­lg og Norges Banks forsknings­råd. Økonomisk Institutt har mistet en svaert viktig og internasjo­nalt kjent medarbeide­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway