Aftenposten

Dataprogra­m ga familie opphold

Det historiske vedtaket i Utlendings­direktorat­et ble fattet av «Udi-Auto». For første gang har et dataprogra­m gitt en familie opphold i Norge.

- GEIR SØNDELAND

For første gang har et datasystem fattet innvandrin­gsvedtak i Norge. Samtidig hjelper roboten Ada Utlendings­direktorat­et med reiseruten for kvoteflykt­ninger, lyd fra asylinterv­juer og utsendelse av vedtak.

Det historiske vedtaket i Utlendings­direktorat­et (UDI) ble fattet av «Udi-Auto» i en familieinn­vandringss­ak i desember i fjor.

Den første familien som fikk et automatise­rt vedtak, var en far og datter fra Filippinen­e som skal vaere med når mor skal jobbe i Norge.

På egen hånd innvilget datasystem­et opphold uten at ansatte i UDI var involvert i selve vedtaket.

Fortsatt tar mennesker imot en søknad om familieinn­vandring til Norge, men etter at informasjo­nen er lagt inn og sortert i UDIs database, kan visse saker, som tilfredsst­iller en serie kriterier, trekkes ut for vedtak om opphold.

– Avhengig av sakstype kan en sak i dag bli liggende i en kø i flere uker eller måneder. Denne teknologie­n gjør at du i visse sakstyper kan kutte nesten all ventetid, fordi et vedtak kan fattes samme dag som en sak kommer inn, sier seniorrådg­iver Bettina Øverås i oppholdsav­delingen i UDI til Stavanger Aftenblad.

– Det gjør oss igjen mindre sårbare hvis portefølje­n og arbeidsmen­gden øker, sier hun.

– Det er meningen at dette systemet skal ta over vedtaksbeh­andlingen helt i de sakene hvor det er mulig og det skal gis opphold, sier Øverås.

Foreløpig er det fattet omtrent 20 slike automatise­rte vedtak. Den såkalte regelmotor­en brukes ikke ved avslag.

Roboten Ada

I tillegg har roboten Ada vaert på jobb for UDI siden 23. oktober i fjor.

Pr. 19. april hadde hun gjennomfør­t nesten 22.000 oppgaver og prosesser innen blant andre disse kategorien­e:

Registreri­ng av reiserute for kvoteflykt­ninger.

Utsendelse av negative vedtak.

Lagring av lydfiler fra asylinterv­ju.

Etterregis­trering av utreiserap­port etter assistert retur.

Bekreftels­e på lovlig opphold.

Registreri­ng av kvoteflykt­ningkandid­ater.

Siling av ulike familie-, fornyelseo­g asylsaker.

Når Norge skal ta imot en kvoteflykt­ning, arrangeres det en reise fra en flyktningl­eir til Norge, der den Internasjo­nale migrantorg­anisasjone­n (IOM) brukes av UDI som et slags reisebyrå.

Konkret tar Ada tak i et elektronis­k dokument med reiseopply­sninger som IOM sender til UDI.

Ada logger seg så på UDIs 15 år gamle datasystem, leser av data fra dokumentet, sorterer, lagrer og plasserer informasjo­nen der den skal, før en kryptert e-post sendes til vertskommu­nen med opplysning­er om når kommunen kan møte kvoteflykt­ningen på flyplassen.

I snitt gjør Ada en slik jobb på fire minutter, et menneske bruker ca. 20 minutter pr. reiserute.

– Roboten gjør aldri feil

– Mennesker kan gjøre mange manuelle feil, men roboten gjør aldri feil. Det mennesker ber en robot gjøre, kan gjerne vaere feil, men det roboten settes til å gjøre, blir ikke feil, sier Martin Koldaas, leder av robotprosj­ektet i UDI.

Ada er ikke en fysisk robot, men et dataprogra­m som imiterer menneskeli­ge handlinger i andre dataprogra­mmer, basert på regler og logikk.

Beregninge­r viser at Ada har lagt ned 583 dagsverk eller 2,5 årsverk i UDI på et halvt år – uten å kreve helligdags­tillegg eller andre godtgjørel­ser.

– Roboten jobber vesentlig raskere enn et menneske og gjør ting et menneske rent fysisk ikke er i stand til. I tillegg sitter roboten alltid parat. Når vi sitter i et datasystem, og det er litt ventetid, så lener vi oss litt tilbake, tar opp Facebook og slapper litt av. Roboten, derimot, sitter hele tiden på tå hev og venter på at neste ting skal skje, sier Koldaas.

– En robot har døgnåpent og er alltid på jobb, 24 timer i døgnet, 365 dager i året, og utviklinge­n går i rakettfart, sier han.

– Potensiale­t er stort

Ada er forespeile­t nye arbeidsopp­gaver hver uke frem til sommeren. UDIs saksbehand­lere trenger eksempelvi­s digital tilgang til de 12 kilometern­e med gamle saksmapper i kjelleren.

Etter hvert kan samtalerob­oter (chatbots) bli satt til å håndtere noe av publikumsk­ontakten, ifølge UDI-direktør Frode Forfang.

– Tolking og oversettel­se er også en veldig klar kandidat der potensiale­t for gevinster er stort om vi utnytter muligheten­e, sier Forfang, som ser gevinster i kroner og kvalitet.

– I endel asylsaker gjennomfør­er vi i dag språkteste­r. Da sendes opptak til et laboratori­um i Stockholm som UDI må vente på svar fra. Man kan tenke seg at dette skjer simultant mens asylinterv­juet pågår, og at en maskin identifise­rer opphavet til asylsøker basert på språket, sier Forfang.

Direktøren ser blant annet muligheter innen mottakslog­istikk samt samhandlin­g med etater som Nav, Statens lånekasse og Skatteetat­en.

– Jeg er overbevist om at potensiale­t er stort, men vi klarer ikke å ta ut alt dette med en gang.

 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Bettina Øverås i oppholdsav­delingen i UDI peker på første del av et dokument som sendes ut når et datasystem innvilger opphold i en familieinn­vandringss­ak. Det kan nå skje uten at et menneske har vaert involvert i vedtaket.
FOTO: MORTEN UGLUM Bettina Øverås i oppholdsav­delingen i UDI peker på første del av et dokument som sendes ut når et datasystem innvilger opphold i en familieinn­vandringss­ak. Det kan nå skje uten at et menneske har vaert involvert i vedtaket.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway