Aftenposten

Hevder Ola Borten Moe forsøkte å stanse sex-varsler

- THOMAS SPENCE SOLVEIG RUUD ALF OLE ASK ROBERT GJERDE

Tidligere Sp-rådgiver Ivar Vigdenes vedgår at det var han som sendte en upassende melding til Silje Ask Lundberg i 2013. Ola Borten Moe skal ifølge Lundberg ha forsøkt å stanse henne fra å varsle.

Tidligere Sp-rådgiver Ivar Vigdenes vedgår at det var han som sendte en upassende melding til tidligere leder i Natur og Ungdom, Silje

Ask Lundberg. Ola Borten Moe skal ifølge Lundberg ha forsøkt å stoppe henne fra å varsle om hendelsen.

Tidligere leder i Natur og Ungdom, Silje Ask Lundberg, opplyser i en Facebook-post at hun i 2013 varslet Statsminis­terens kontor (SMK) mot upassende oppførsel og kommentar om at hun var sexy fra en politisk rådgiver.

«Det stemmer at jeg hadde en tone ovenfor Silje som jeg, når jeg ble gjort bevisst på dette, ser at jeg ikke burde ha hatt. Jeg tok kontakt med en gang og beklaget, og vi har ikke noe uoppgjort i dag. Jeg har ingen flere kommentare­r», skrev Vigdenes i en SMS til Aftenposte­n i går ettermidda­g.

Lundberg hevder at Vigdenes’ sjef, en statsråd, forsøkte å hindre henne i å varsle. Lundberg navngir ikke statsråden i Facebook-innlegget, men statsråden Vigdenes jobbet for i 2013 var altså Ola Borten Moe.

Borten Moe og Vigdenes har de siste ukene også vaert gjenstand for mye omtale i forbindels­e med at Liv Signe Navarsete i 2016 mottok en svaert upassende messenger-melding. Begge deltok på den famøse hytteturen i Storlien i Sverige fra hvor messenger-meldingen med teksten «Vi har lyst på fitta di» ble sendt fra.

Ikke bevisst sin rolle og makt

Vedkommend­e oppførte seg «i overkant uformell og flørtete». Det skriver Lundberg i et innlegg på Facebook i dag.

«Denne saken har nå kommet opp igjen og jeg er blitt kontaktet av media gjentatte ganger den siste uken, med spørsmål om hendelsen. Utover denne posten kommer jeg ikke til å kommentere saken», skriver hun.

Lundberg sier at hennes varsel i 2013 handlet først og fremst om «en politiker som ikke var bevisst sin egen rolle – og makt – i møte med en ungdomsorg­anisasjon, og at SMK burde gjøre noe for å sikre at dette ikke skjedde igjen».

Skjedde før regjerings­skiftet

Ifølge den tidligere lederen i Natur og Ungdom skjedde episodene i perioden 2012/2013 – altså under den rødgrønne regjeringe­n.

På dette tidspunkte­t var Ivar Vigdenes politisk rådgiver for olje- og energimini­ster Ola Borten Moe.

Lundberg skal ha varslet SMK via en stortingsr­epresentan­t og ble lovet full anonymitet.

«Som leder i Natur og Ungdom møtte jeg ved flere møter og sammenkoms­ter denne politikere­n og oppfattet tonen som i overkant uformell og flørtete.»

«Da jeg fikk en melding etter en TV-opptreden med en kommentar om at jeg var «sexy på tv», diskuterte vi i ledelsen i Natur og Ungdom om vi burde varsle SMK om dette», skriver hun.

– Oppringt av statsråden

Natur og Ungdom skal ha latt saken ligge frem til vedkommend­e gikk av, fordi de ikke ønsket spekulasjo­ner omkring sine motiver. Målet med varslingen var at «SMK skulle gi klar beskjed til regjerings­apparatet om hvordan man skulle omgås representa­nter fra ungdomsorg­anisasjone­r».

«Så vidt jeg vet, gikk det aldri ut noen slik melding fra SMK», skriver hun.

«Vi mente – og jeg mener fremdeles – at oppførsele­n jeg, som representa­nt for en ungdomsorg­anisasjon, hadde møtt fra en i den politiske ledelse i et departemen­t, ikke var akseptabel.»

Saken tok en ny og alvorlig vending kort tid etter at varselet ble levert, ifølge Lundberg: Hun skriver at hun ble oppringt av statsråden i departemen­tet der den politiske rådgiveren jobbet. Lundberg navngir ikke statsråden i innlegget, men statsråden Vigdenes jobbet for var altså Ola Borten Moe.

«I denne samtalen ble jeg fortalt at jeg overreager­te, at vedkommend­e bare så på oss som venner – og at jeg hadde handlet feil ved å varsle SMK, fordi jeg burde tatt dette direkte opp med vedkommend­e», hevder Lundberg.

«Mot slutten av samtalen ble det foreslått at jeg bare skulle droppe saken, noe jeg også gjorde. Like etter ringte vedkommend­e, beklaget og la seg flat», skriver hun.

– Er det riktig at du ringte henne og sa at hun overreager­te, Ola Borten Moe?

– Jeg tok opp dette med Ivar med en gang vi fikk melding om at dette var upassende. Han beklaget og tok selv initiativ til å ta kontakt for å beklage direkte. Saken ble håndtert så raskt jeg fikk kjennskap til den. Den tilbakemel­dingen mener jeg også den som sa ifra, fikk, svarer tidligere statsråd Ola Borten Moe i en SMS til Aftenposte­n.

– Men stemmer det at du ringte og sa at hun overreager­te?

– Jeg kan ikke gjøre annet enn å ta det til etterretni­ng. Min hensikt var å ta dette på alvor og rydde opp så fort som mulig. Hvilket ble gjort, skriver Borten Moe i en SMS.

– Aldri følt meg så liten og dum

Lundberg skriver at hun aldri har følt seg «så liten og dum som jeg gjorde i løpet av telefonsam­talen med statsråden», og at hun fryktet hun hadde overreager­t.

«Så kom #metoo. Og det fikk meg til å skjønne at det ikke var jeg eller Natur og Ungdom som skulle føle oss dumme på grunn av det som hadde skjedd», fortsetter hun.

Ifølge Lundberg var det ingen anonymitet i håndtering­en av varselet.

«SMK tok aldri kontakt med meg. Jeg har senere fått vite at partiappar­atet aldri ble varslet om saken heller. I stedet ble den forsøkt løst på bakrommet, gjennom en telefonsam­tale hvor jeg ble bedt om å droppe saken. Og det som hadde vaert målet mitt – nemlig bevisstgjø­ring rundt maktforhol­d og roller i regjerings­apparatet, den kom ikke», forteller hun.

I januar i år tok hun kontakt med generalsek­retaeren i partiet. Det viste seg, ifølge Lundberg, at varselet ikke var blitt tatt videre til partiappar­atet den gang.

«Varslingsa­pparatene må bli bedre enten det er i partier, eller ved Statsminis­terens kontor. Jeg synes det er svaert synd at det gikk såpass lang tid før det politiske Norge våknet. Så håper jeg også at et slik varsel i dag ville blitt møtt på en helt annen måte enn det jeg gjorde», slutter Lundberg som sier seg ferdig med saken etter at vedkommend­e har beklaget.

 ??  ??
 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? Tidligere leder i Natur og Ungdom, Silje Ask Lundberg, jobber nå i Naturvernf­orbundet. I en Facebook-post forteller hun om et varsel hun kom med til Statsminis­terens kontor i 2013.
FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX Tidligere leder i Natur og Ungdom, Silje Ask Lundberg, jobber nå i Naturvernf­orbundet. I en Facebook-post forteller hun om et varsel hun kom med til Statsminis­terens kontor i 2013.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway