Aftenposten

Joacim Lund: Midt i tillitskri­sen lanserer Facebook en datingtjen­este – og ber om tillit

- åKommentar Joacim Lund

Midt i tillitskri­sen lanserer Facebook en datingtjen­este

– og ber om tillit til å forvalte dine mest personlige opplysning­er.

«Det sikreste beviset på kjaerlighe­t er tillit,» sa en gang Joyce Brothers, psykologen som gjorde sitt fag til allemannse­ie på amerikansk­e TV-skjermer på 1960-tallet.

Folks tillit til Facebook har – med god grunn – fått seg en real knekk. Det utløsende var selvsagt at personoppl­ysninger om 87 millioner Facebook-brukere var på avveie i to år uten at Facebook løftet en finger for å gjøre noe med det, og i mellomtide­n kan ha blitt misbrukt til å destabilis­ere verdenspol­itikken. Svekkede allmennmed­ier, falske nyheter, skatteunnd­ragelser og gjentatt bruk av plattforme­n til angrep på demokratis­ke prosesser er andre smådetalje­r som gjør at stadig flere stiller seg det samme spørsmålet: Er det i det hele tatt mulig å stole på Facebook?

Det hindrer ikke Facebooks gründer og toppsjef Mark Zuckerberg i å be om fornyet tillit.

På slakk line

Zuckerberg så ikke ut til å vaere saerlig opptatt av arbeiderne­s dag da han tirsdag holdt sin årlige tale til programvar­eutviklere på F8-konferanse­n i San José, California. Til gjengjeld var han opptatt av den vanskelige balansegan­gen mellom personvern og kommersiel­le interesser. I et intervju med Wired før han gikk på scenen, sa han det slik:

«På den ene siden har vi et ansvar for brukerne. Valgfusk, falske nyheter, datasikker­het og alt det der er viktig. På den andre siden har vi et ansvar for å fortsette å skape tjenester folk vil ha». Med «folk» mener han ikke bare brukerne, men hele det store økosysteme­t av bedrifter rundt Facebook som tjener penger på tilgangen til brukerdata.

Drama i ledergrupp­en

Zuckerberg­s store hodepine er at nettopp opplysning­er om deg og meg, vi som bruker Facebook, er grunnmuren hele Facebooks svimlende lukrative forretning­s modeller bygd på.

Et ferskt eksempel er dramaet som oppstod a Jan Koum, gründeren av den krypterte meldingstj­enesten WhatsApp, forlot Facebooks ledergrupp­e i forrige uke, ifølge ham selv for å bruke tiden på å «samle på sjeldne, luftkjølte Porscher».

Koum har vaert en del av ledergrupp­en siden Facebook kjøpte WhatsApp for rundt 150 milliarder kroner i 2014. Den gangen sverget han på at oppkjøpet aldri ville rokke ved tjenestens aller viktigste verdi: Personvern. To år senere begynte WhatsApp å «dele enkelte brukerdata» med Facebook, og i forrige uke pakket altså Koum snippesken og gikk, ifølge Washington Post på grunn av uenigheter om nettopp personvern.

Zuckerberg kommer ikke til å slutte å samle på brukerdata. Han vil heller ikke la vaere å utnytte de samme dataene kommersiel­t. Det er nettopp det som har gitt ham en personlig nettoformu­e på 550 milliarder kroner. Derfor er det en naermest umulig oppgave å gjenvinne brukernes tillit i en kringkaste­t tale. Men han gjorde i det minste et forsøk på tirsdag.

Kjaerlighe­t i koleraens tid

En av tjenestene Facebook lanserer, er Clear History, eller muligheten til å slette data Facebook har samlet om dem utenfor Facebook. Åpenbart et skritt i riktig retning. Zuckerberg advarte imidlertid folk mot å gjøre det, fordi det kan gjøre «deler av opplevelse­n dårligere,» på samme måte som når dus l etterinfor­masjons kapsler( co ok i e s) på datamaskin­en din. Ut over det handlet Zuckerberg­s tale mest om at virtual reality-settet Oculus Go nå er å få kjøpt, noen nye og kule funksjoner i Instagram og mulighet for gruppevide­osamtaler i WhatsApp. Og at Facebook tar rollen som Kirsten Giftekniv.

Om noen måneder kommer Face book tjenesten Da ting, som skal g året ti strupen på Tinderme d lovnader om« langvarige, meningsfyl­te forhold ».

Akkurat når Facebook er midt inne i sin alvorligst­e krise noensinne, på grunn av elendig personvern, ber de altså om tillit til å forvalte brukernes kjaerlighe­tsliv. For mange kan det se ut som om timingen er elendig. Men kanskje er den i virkelighe­ten ganske god?

Hvem kan gå gjennom nøkkelhull?

Verdien på Facebook stupte da Cambridge Analytica-skandalen nådde forsidene. Siden har den steget igjen, og det ser ut til at selskapet kan gå videre uten varige mén. #deleteface­book-kampanjen ser også ut til å ha hatt begrenset effekt. Begge deler tyder på at Zuckerberg har rett når han sier at Facebook må fortsette å skape tjenester folk vil ha. Som Dating.

Alle vil ha kjaerlighe­t. Kjaerlighe­t kan trekke en elefant gjennom et nøkkelhull, sies det.

Kanskje er ikke tillit så viktig likevel.

Les også side 4-5, del 2

Zuckerberg­s store hodepine er at nettopp opplysning­er om deg og meg, vi som bruker Facebook, er grunnmuren hele Facebooks svimlende lukrative forretning­s modeller bygd på

 ??  ??
 ?? FOTO: STEPHEN LAM ?? Facebooks gründer og toppsjef Mark Zuckerberg tror han kan ha funnet nøkkelen til brukernes hjerter.
FOTO: STEPHEN LAM Facebooks gründer og toppsjef Mark Zuckerberg tror han kan ha funnet nøkkelen til brukernes hjerter.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway